Klimacenter: Herning-ånden er at skabe noget

21. januar 2020, 07.28

Rasmus Norup. Foto: Flemming Hansen

BÆREDYGTIGHED Vores klima- og miljøudfordringer er alvorlige, og politikere nationalt og internationalt har et enormt ansvar for at løse dem. Men det har vi også lokalt, og det ansvar tager vi i høj grad på os.

I Herning Kommune diskuterer vi ikke længere, hvorfor vi skal gøre noget. Vi ved, at det er afgørende vigtigt, at vi har et ansvar, og derfor har vi prioriteret betydelige beløb til indsatser. Vi er gået fra hvorfor til hvordan.

Hele bæredygtighedsdagsordenen er top of mind hos mig i tiden, men jeg må indrømme, at jeg er så ærgerlig over, at det hele ude i verdenen er så negativt. Her tænker jeg ikke så meget på udfordringerne, for her er naturligvis nok at bekymre sig om, men jeg tænker på løsningerne. Det hele handler kun om begrænsninger.

LÆS OGSÅ: Herning får et klimacenter
Herning får et klimacenter: Byrødder jagter bæredygtigheden
+Abonnement

Det må du ikke spise. Det må du ikke bruge. Det må du ikke gøre. Det skal vi stoppe med.

Løsningen er i alt for mange sammenhænge, at vi bare alene skal give afkald på noget.

Herning-ånden er en anden. Vi vil skabe noget. Nye løsninger og bæredygtig udvikling. Både lige nu og forude venter en massiv omstilling af vores erhvervsliv, som i fremtiden skal levere de bæredygtige løsninger, som forbrugerne vil efterspørge og er nødvendige for at sikre vores klima og miljø. Virksomhederne er nøglen til at løse de udfordringer.

Der er et enormt vækstpotentiale, hvis vores lokale virksomheder går forrest. Vi har allerede nu virksom-heder, som er i den absolutte førertrøje i forhold til bæredygtighed, og vi har mange virksomheder, som gerne vil gøre endnu mere. Men det er lettere sagt end gjort. Derfor ønsker vi i Herning Kommune at understøtte den udvikling og bidrage til virksomhedernes bæredygtige udvikling. Derfor har vi som bekendt afsat fem millioner kroner årligt over de næste fire år til etableringen af et lokalt bæredygtighedscenter.

Vi er i fuld gang med det arbejde, og jeg bruger i øjeblikket rigtig meget tid på, sammen med gode folk, at mødes med virksomheder, uddannelser, organisationer og andre relevante aktører. Det gør vi for at sikre, at vi indretter bæredygtighedscentret på en måde, så vi når længst muligt i vores ambition om at kombinere forretning og bæredygtig udvikling.

Bæredygtighed skal være en integreret del af virksomhedernes forretning, fordi det om få år vil være »The license to operate«. Der er kæmpe potentiale i grøn forretning, og den forretning vil vi have i Herning Kommune. Derfor skal vi sætte mere skub på udviklingen. Den udvikling sker først og fremmest i virksomhederne, men vi vil i Herning Kommune bidrage alt, hvad vi kan til at understøtte den.

Vi skal gribe og omfavne en stor samfundsforandring og bruge det som afsæt til at skabe ny fremdrift. Vi går i offensiven. Ikke i defensiven. Vi vil udvikle i stedet for at afvikle.

Arbejdet med bæredygtighed i Herning Kommune er i fuld gang og de rigtig mange virksomheder, uddannelser og organisationer, jeg indtil videre har mødtes med, tager dagsordenen positivt med og har enormt mange gode ideer til, hvad bæredygtighedscentret skal indeholde, for at det skaber mest værdi. Ambitiøse bud på at gå fra hvorfor til hvordan.

Vi fortsætter noget tid endnu med at holde dialogmøder og indhente inspiration. Uanset hvad bæredygtighedscentret konkret ender med at indeholde og tilbyde, så kan jeg garantere for, at vi, med alle de gode idéer vi har fået indtil nu, får lavet et center, der kan sikre, at vi lokalt har en stærk sammenhæng mellem bæredygtighed og forretning.

Læs også
Dyr landbrugsregulering har ingen effekt på miljøet