Standpunkt om Topsoe-fabrik: Sikke et scoop for Herning

Udgivet:24. maj 2022, 09.18

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Wauw. Sikke en fantastisk nyhed, der ramte Herning søndag aften.

Det kom frem, at teknologigiganten Topsoe skyder hele to milliarder kroner i en kæmpefabrik, som koncernen har valgt at placere i Herning.

Fabrikken skal producere elektrolyse-udstyr, som bruges til fremstilling af grøn brint, der blandt andet kan bruges som alternativ til fossile brændstoffer i industrien eller ved tung transport - eksempelvis fly- eller skibsfart.

Topsoe vil bygge 23.000 spritnye kvadratmeter fabrik på Mørupvej Syd i Herning tæt på motortrafikvej og motorvejsnet.

Den nye fabrik får 170 arbejdspladser, og efter planen skal den allerede stå klar til produktion i 2024.

Ifølge Kim Saaby Hedegaard, der er direktør for Topsoes Power-to-X-afdeling, var der flere danske og udenlandske byer i spil.

Men valget faldt på Herning, fordi her er gode muligheder for at skaffe den relevante arbejdskraft, og fordi her er meget fokus på grønne erhvervsuddannelser. Desuden pointerer han, at kommunen er meget samarbejdsvillig i forhold til erhvervslivet og brintbranchen, og i Herning har Topsoe desuden fået en attraktiv beliggenhed til fabrikken.

Læs også
<span>Borgmester-jubel over Topsoe:</span> Her skal fabrikken ligge <span>Borgmester-jubel over Topsoe:</span> Her skal fabrikken ligge
Læs også:
Borgmester-jubel over Topsoe: Her skal fabrikken ligge

Det er stærkt gået af alle involverede i Herning at få landet den her aftale.

Det er godt arbejde af embedsfolkene på Herning Rådhus og Dorte West (V), som allerede havde første møde med Topsoe på sin anden dag som borgmester.

Siden har der været arbejdet med tilladelser, undersøgelser og forespørgsler, fortalte hun i går til Herning Folkeblad.

Hun er med rette stolt over, at Topsoe har valgt Herning blandt alle de byer, der selvsagt gerne ville huse den nye kæmpefabrik med de mange arbejdspladser og store potentiale.

Topsoes indtog er samtidig en styrkelse af Hernings position og muligheder inden for brintindustrien.

Hvor godt erhverv er, kommer godt erhverv til.

I forvejen er her allerede to markante aktører indenfor brintbranchen: Nel Fueling i Lind, der producerer brintstationer, og Everfuel i Høgild, der driver elektrolyseanlæg og brintstationer.

Og nu kommer Topsoe så til.

Virksomhederne kan hver for sig og sammen være med til at trække endnu mere med sig af arbejdspladser, viden, virksomheder og innovation inden for en industri i betydelig vækst og udvikling - også internationalt. Efterspørgslen på grøn brint ventes at blive enorm de næste mange år.

Læs også
<span>Reaktioner på kæmpe brint-spiller i Herning:</span> Alle elsker Topsoe <span>Reaktioner på kæmpe brint-spiller i Herning:</span> Alle elsker Topsoe
Læs også:
Reaktioner på kæmpe brint-spiller i Herning: Alle elsker Topsoe

Ifølge Topsoes administrerende direktør, Roeland Baan, er det her »den første fabrik af sin slags i verden og den største enkeltinvestering nogensinde for Topsoe.«

Sikke et scoop for Herning. At få en så stor spiller til byen. At få så mange nye arbejdspladser - og udsigt til endnu flere. At få endnu mere industri inden for brint og grøn omstilling. Som ikke mindst den aktuelle forsyningssituation, energipriser og klimaudfordringer understreger nødvendigheden af.

Og så gør det da bestemt heller ikke noget, at Herning fortsætter med at styrke sin grønne profil. Den er der fremtid, udvikling, tiltrækningskraft og branding i.

Hvad mener du om Topsoes nye kæmpefabrik i Herning? Skriv din mening under ugens Standpunkt.

Indlæser debat