Død efter cykelstyrt: Et rummeligt menneske med en åben interesse for andre

29. september 2020, 15.02

Jørn Hedemark Foto: Privatfoto

MINDEORD Elin Hedemark sender på vegne af familien mindeord om Jørn Hedemark, Ikast, der er død efter et cykelstyrt mellem Ikast og Herning 29. august. Han blev 72 år.

Jørn Hedemark kom til verden i Ikast en septemberdag for 72 år siden og var den ældste af en søskendeflok på seks.

I 1959, da Jørn var ni år, købte familien gård i Ravnholtlund i Bording. Allerede som barn var han optaget af håndbold og fodbold, spillede håndbold i Guldforhoved og ofte som stor dreng ene-fodbold med sig selv; han var både flere spillere og højlydt kommentator.

Efter 7. klasse gik Jørn ud af skolen og var et halvt år på Ryhave Efterskole. Herefter havde han plads som karl flere steder. I 1968 aftjente Jørn sin værnepligt hos Prinsens Livregiment i Viborg. Herefter blev han murerarbejdsmand og boede hjemme på gården og tog del i driften.

Familiefællesskab

I 1975 købte Jørn halvpart i forældrenes gård med mælkeproduktion og blev fuldtidslandmand. Der blev i forbindelse hermed bygget ny svinestald og kostald.

I 1995 blev dyrene sat ud, og Jørn tog arbejde på en pallefabrik i Brande, til han som 60 årig gik på efterløn. Derudover tog han fortsat del i gårdens drift frem til 2002, hvor faderen døde, og moderen og Jørn året efter besluttede at sælge gården. Herefter købte Jørn og broderen Keld sammen hus i Ikast, og moderen flytter ind hos dem.

Som ung og voksen blev mange søndage blev brugt med kortspil med moster og morbror. Han rejste med familien på både bus- og flyrejser blandt andet til Israel, Kina og Bornholm. Han holdt meget af at se sport på tv - blandt andet fodbold, håndbold og Tour de France. Og så gik han til folkedans med sine søstre på skift.

Aktiv senior

Som efterlønner og pensionist kom der flere aktiviteter til. Jørn har nok cyklet flere kilometer på cykel, end han har kørt i bil. Han gik ikke af vejen for en lille smuttur til Viborg med termokande og madpakke i cykelkurven.

Ved siden af blev der også tid til blandt andet at sidde i Ældre Sagens lokalbestyrelse, spille kroket og kort og at hjælpe til ved forskellige aktiviteter og i en lokal genbrugsbutik.

Jørn var meget haveinteresseret. Det var ham, der anlagde haven i Akacieparken, og han holdt især af roser i alle farver. Så han en ny blomst eller plante, skulle den købes.

Øje for de positive værdier

Jørn Hedemark var en rigtig god søn og en bedre storebror findes ikke. Han havde altid øje for familien i bredeste forstand. Jørn er ud af en familie med stærke og rummelige familiebånd.

Alle holdt af Jørn: søskende, svogre, og nevøer og niecer og deres ægtefæller og børn. Han var en skattet person ved mærkedage og fødselsdage i den store familie. Allerede som ung elskede han at forkæle sine yngre søskende med slik og andre overraskelser, og han kunne efter en travl dag finde på at tage dem med i bilen og køre til Hampen Sø for at bade.

Jørn mødte alle med åben interesse. Han havde let ved at komme i snak med andre; man fik bare lyst til at tale med Jørn, for han var et rummeligt menneske, som altid havde øje for sine medmenneskers positive værdier. Han fik derfor mange venner og bekendte.

Derudover var han meget hjælpsom, talte aldrig nedsættende om andre og havde aldrig behov for at hævde sig selv. Og så var han en talnørd med en formidabel hukommelse, der levede sit liv efter egne værdier og altid med respekt for andre.

Den fatale cykeltur

Jørns død skyldtes et tragisk uheld, i forbindelse med at han lørdag 29. august havde taget cyklen fra Ikast til et familiesamvær i Herning. Undervejs hjem styrtede han i Ikast og slog sit hoved så alvorligt, at han pådrog sig alvorlige skader i hjernen.

Jørn Hedemark døde 18. september på Universitetshospitalet i Skejby uden at være kommet til bevidsthed. Hans nærmeste familie besøgte ham hver dag, og hans moder kom hver eneste dag.