Ja tak til uddannelsesflytning

10. juni 2021, 13.20

Heinrich Berwald. Foto: PR-foto

UDDANNELSE Det er dejligt med en regering, der kæmper for hele Danmark! Først udligningsreformen, nu uddannelsesflytning. Hvor er det skønt at se en regering, der langt om længe tænker på mere end blot København. For første gang, jeg vil faktisk vove at sige for første gang nogensinde, har vi en regering, der tænker på hele Danmark.

Det betyder virkelig noget, at uddannelserne bliver flyttet rundt til andre egne i landet. Det giver mulighed for mere lokal udvikling både i form af boliger, men også en mulighed for, at de studerende kan opleve andre dele af landet og forhåbentlig vælge at bosætte sig i lokalområdet.

I Politiken var der en artikel, skrevet af en studerende, der beskrev det manglende studiemiljø i Roskilde. Den studerende beskrev, at man havde forsøgt igen og igen at flytte studier ud uden nogen effekt.

Det er simpelthen ikke korrekt. VIA University College har længe haft uddannelser rundt om i Midtjylland og haft succes med det, ligeledes har Aarhus og Aalborg Universitet. Uddannelsesmulighederne behøver ikke ligge i de store byer for at give det gode studiemiljø, ligeledes behøver det heller ikke gå ud over kvaliteten i undervisningen.

Connie Hedegaard har også stillet sig kritisk over for forslaget med et indlæg i Altinget, hvor hun argumentere med, at top-universiteter som Cambridge eller Oxford University aldrig ville blive bedt om sådan noget, som regeringen lægger op til. Men her er det værd at tænke: »Hvordan er det nu, det går for lokalområderne i England?« Det er nemlig ikke en positiv historie. Det er den samme historie, hvor der er en negativ egnsudvikling. Udviklingen sker i de store byer, og resten af landet følger ikke med.

Man kan det i hele taget lade sig gøre at skabe gode studiemiljøer i lokalområdet ud af ingenting? Det var det Aalborg gjorde. Aalborg var en industriby før 1970’erne, og i dag er det en universitetsby. Man skabte en hel ny udvikling af byen. Det skadede ikke kvaliteten, tværtimod medbragte det en positiv udvikling.

Derfor er jeg glad for, at regeringen også synes, det er en god idé med lokaludvikling i uddannelsessektoren. Det er dog fortsat et forslag, så det er ikke sikkert, at det kommer igennem, eller at det kommer til at se ud, som vi ser i forslaget. Men jeg krydser fingre for, at de andre partier i Folketinget ser idéen i at udvikle lokalområderne.

Det er klart, at denne uddannelsesflytning vil skabe nogle udfordringer. Vi skal sikre, at kvaliteten forbliver høj, og vi skal sikre, at de studerende har interesse i at flytte til lokalområdet. Da det er et udspil, kan vi ikke undgå at se nogle forandringer af dets nuværende form. Men overordnet set er det fantastisk, at vi kan se frem til flere studerende i Herning Kommune.

Det er skønt, at vi kan se frem til en helt ny uddannelsesplads i Herning Kommune. Ja tak til lokal udvikling, ja tak til at sikre fremgang i Herning Kommune og resten af landet.

Indlæser debat...