Fra Lokalavisen: Hul skal rumme sjov og fællesskab

»Hvad er meningen«, vil mange nok spørge? Der er ingen dybere mening med det, men alle kan være med til at grave et hul

19. juni 2020, 08.54

Birthe Luckmann og Mogens Lindvig giver - ikke bolden, men spaden - op til et stort hul i jorden her på bane 17 og 18 ved Kildebakkeskolen. Projektet begynder 24. juni om eftermiddagen. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG Vittighederne kommer nok til at sidde løst, og nogle vil spørge, hvad den dybere mening er med »Hullet«, som et meget usædvanligt sommerprojekt i Vildbjerg er døbt.

Formanden for Vildbjerg Borgerforening, Mogens Lindvig, og Vildbjerg Handelsforenings koordinator Birthe Luckmann trækker på skulderen over det og stikker spaden i jorden på et par boldbaner ved siden af Kildebakkeskolen.

Så længe jorden bliver løsnet og der bliver gravet dybt, lægger de gerne ører til lidt at hvert.

- Det er en måde at styrke sammenholdet på. I øjeblikket kan vi ikke mødes så mange rundt omkring, så det her er en måde at mødes hver for sig og styrke sammenhold og fællesskab. Og så kan man grine af det bagefter, siger Birthe Luckmann.

En festplads

Hun kalder faktisk projektet »Hullet 2.0«, for dagbladet JydskeVestkysten var de første til at grave et formålsløst hul. I hvert fald så vidt, Birthe Luckmann ved. Det er cirka 20 år siden.

- Hullet blev gravet i Toftlund (i det midterste af Sønderjylland, red.), og fordi jeg boede i Bedsted 16 kilometer væk, var vi forbi for at se, hvor langt de var kommet. Da vi blev studenter var vi også forbi for at grave lidt, hoppe rundt i det og drikke nogle øl, siger Birthe Luckmann.

Hullet i Sønderjylland udviklede sig til et kæmpekrater, hvor der foregik en masse ting. Eksempelvis blev der afviklet sportskampe dernede, og et frivilligt brandværn kom og arrangerede vandkamp.

- Jeg håber, det bliver en slags festplads mens det står på, siger Birthe Luckmann.

- Det vigtigste er, at folk har været hernede, har gravet lidt og snakket om, hvor tåbeligt det er, siger hun.

Birthe Luckmann og Mogens Lindvig fortæller, at det er op til folks egen fantasi at finde på, hvad der skal foregå. Der er plads nok at grave på, og det eneste krav, kommunen stiller, er, at den opgravede jord ikke bliver kørt væk.

- Det første spadestik bliver taget af en gravemaskine fra Vildbjerg Entreprenør, som også stiller en skurvogn herned, siger Birthe Luckmann. Skurvognen bliver bemandet en del af tiden. Dels af Birthe Luckmann og folk fra handels- og borgerforeningen, dels af journalister fra Lokalavisen/Herning Folkeblad.

Gravearbejdet begynder onsdag 24. juni om eftermiddagen, og det sidste spadestik bliver taget cirka 10 dage efter - fredag eftermiddag 3. juli.

Mogens Lindvig har i modsætning til Birthe Luckmann ikke oplevet sådan et hul i jorden før, så han er lidt spændt.

- Det minder mig om den molbohistorie om dem, der gravede et hul i jorden for at komme af med noget jord fra et andet hul. Idéen er sjov nok, men det bliver spændende at finde ud af, hvad folk siger til hullet, siger Mogens Lindvig.

På eget ansvar

Alle uanset bopæl er velkomne til at grave løs. Der bliver stillet nogle gamle spader ved hullet, men folk må gerne medbringe egne redskaber.

- Man graver på eget ansvar, og man opfører sig, som ville man gøre derhjemme. Så det skal ikke være et hul, hvor der bliver smidt affald i, påpeger Birthe Luckmann.

Hun nævner, at Naturpatruljen - som er et par kvinder i Vildbjerg, der laver aktiviteter for børn og barnlige sjæle - allerede har meldt sig til at komme forbi.

Mogens Lindvig tog det første spadestik, men hullet blev dækket til igen. foto: Henrik Lind Jørgensen