Regeringen vil sende 200 flere læger ud i almen praksis

Regeringen vil med ny plan sende 200 flere læger ud og prøve kræfter med jobbet som praktiserende læge

18. januar 2019, 05.47

Lægeforeningen er positiv omkring regeringens plan om at få flere praktiserende læger. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

LÆGER Langt flere læger skal ud at prøve livet som praktiserende læge, så mange vil vælge at gå hele vejen og blive speciallæge i almen medicin.

Det vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fredag præsentere med udspillet »Flere hænder og større arbejdsglæde« som næste led i regeringens sundhedsreform. Det skriver Politiken.

Ifølge avisen vil regeringen foreslå, at der ekstraordinært oprettes op mod 200 flere introduktionsstillinger i almen medicin. Det er den speciallægeretning, der kan føre til, at man bliver praktiserende læge.

Det svarer til en vækst på omkring 50 procent i forhold til Sundhedsstyrelsens plan for uddannelsen. Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, glæder sig over regeringens plan.

- Det er rigtig positivt, at vi omsider får oprustet i almen praksis. Det er forudsætningen for, at vi kan få nogle flere praktiserende læger.

- Almen praksis er hårdt ramt i forhold til mangel på speciallæger. Det er svært at besætte praksisser rundt i landet, og en af løsningerne er at uddanne flere, siger han til Ritzau.

Den lægelige speciallægeuddannelse består af en kort introduktionsstilling og et langt hoveduddannelsesforløb.

Under begge dele af uddannelsen arbejder lægen i familielægens klinik eller på hospitalsafdelingen på lige vilkår med de mere erfarne læger.

Dermed vil de op mod 200 ekstra sæt lægehænder årligt på kort sigt skabe glæde i landets klinikker.

Sådan lyder det fra formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag.

- Hvis det viser sig, at tallet nu øges betydeligt, vil det have yderligere stor betydning for bemandingen og antal hænder i almen praksis – på kort sigt. Her har vi savnet gode løsninger, siger han til Politiken.

Hos foreningen Yngre Læger mener formand Helga Schultz, at regeringen vælger den rette måde at afhjælpe problemet med lægemangel.

Modsat Socialdemokratiet, der vil tvinge yngre læger til at arbejde seks måneder et sted i landet, hvor der mangler læger, er der ingen tvang i regeringens udspil.

- Hvis man gerne vil have flere ud at arbejde i praksis, er det godt at oprette uddannelsesstillinger, som folk kan søge.

- Det er et rigtig fint alternativ til at tvinge folk til at søge. Det skal være arbejdsgivernes opgave at skabe en arbejdsplads, hvor man har lyst til at søge hen, siger hun til Ritzau.

/ritzau/