Ukraine: Sprængt dæmning får store konsekvenser for høsten

Et område større end Fyn kan blive til en ørken, når Khersons marker ikke kan vandes mere, siger ministerium.

Udgivet:08. juni 2023, 15.13

Læsetid:1 minut

Dele af Kherson-regionen i det sydlige Ukraine er oversvømmet, efter at en vigtig dæmning i regionen er ødelagt. Det får alvorlige konsekvenser for landbruget, siger ministerium.

/ Ritzau /

4 måneder siden

KYIV Oversvømmelser i Kherson-regionen kan betyde, at Ukraine mister flere millioner ton afgrøder i år.

Det meddeler Ukraines landbrugsministerium torsdag.

Massive mængder vand fra den ødelagte Nova Kakhovka-dæmning ventes at oversvømme titusinder af hektarer med frugt, grønt og korn.

Andre steder vil afgrøderne formentlig visne, fordi der ikke længere kan komme vand til markerne fra det vigtige vandreservoir, meddeler ministeriet.

- Uden en kilde til vandforsyning er det umuligt at dyrke grøntsager, lyder det i en meddelelse fra landbrugsministeriet.

Korn og raps vil fortsat kunne dyrkes, men høsten forventes at blive mindre.

Tidligere på ugen meddelte ministeriet, at ødelæggelsen af Nova Kakhovka-dæmningen kan oversvømme titusindvis af hektarer landbrugsland.

Desuden kan mindst 5000 kvadratkilometer landbrugsland tørre ud og blive til "ørken", når der ikke kan komme vand via de vandingssystemer, der hidtil er blevet brugt.

Det er et område med en størrelse midt mellem Fyn og Sjælland, der er henholdsvis 3100 og 7000 kvadratkilometer.

I det sydlige Ukraine, hvor de store oversvømmelser har ramt, bliver der først og fremmest dyrket meloner, frugt, korn og raps.

Ukraine er en af verdens store eksportører af især korn og raps.

Krigen har generelt haft stor indflydelse på eksport af korn fra Ukraine.

I juli sidste år hjalp FN og Tyrkiet med at få landet en aftale, der ville sikre eksporten af korn fra Ukraine og dæmpe en voksende fødevarekrise.

Der har været krig i Ukraine i over 15 måneder.

Krigen blev indledt, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, i de tidlige morgentimer den 24. februar 2022 beordrede en "særlig militær operation".

/ritzau/Reuters