Bravo Tours dropper charterferier i uge 7 - men tror på fyldte fly i april

Bravo Tours har droppet planerne om ferierejser til sydens sol i uge 7. Firmaet oplever ellers støt stigende rejsefeber

22. januar 2021, 05.41

Peder Hornshøj fortæller, at Bravo Tours har travlt i disse dage, selv om feriegæsterne må vente lidt med at komme af sted. Foto: Tom Laursen

ERHVERV Det genopstandne herningensiske rejsebureau Bravo Tours havde et håb om, at charterferier sydpå også rejste sig fra asken allerede i vinterferien. Det håb har Bravo-direktør Peder Hornshøj dog ikke længere.

- Vi har haft kontakt med de folk, der havde bestilt rejser i uge 7 og sagt, at det desværre ikke bliver til noget, siger han.

Det gælder også folk med rejser i de efterfølgende par uger. Han fortæller, at kunderne med de bestilte rejser i langt størstedelen af tilfældene ikke har aflyst rejsen, men blot udskudt den.

- Mange har skubbet rejsen til senere på året. Vi har også en del kunder a la typen »Vi tager hvert år til præcis det her hotel i uge 9«, og de har så bare booket rejsen næste år i stedet for, siger han.

Fald på 80 procent

Håbet er, at 2021 bliver et comeback-år. Det har rejsebranchen også hårdt brug for. Antallet af charterrejser faldt drastisk i 2020, som var præget af coronavirus og rejserestriktioner det meste af året.

Samlet blev der solgt 205.863 rejser sidste år, hvilket er et fald på 868.028 - eller 81 procent - sammenlignet med 2019. Det viser tal fra brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark (RID).

Formanden for rejsearrangørerne, Jan Vendelbo, der til daglig er direktør for Spies, betegner 2020 som et katastrofeår.

- Det har været et forfærdeligt år, som har tvunget charterbranchen helt i knæ. Vi har som branche solgt knap 20 procent sammenlignet med 2019. Flere af vores medlemmer, som arrangerer rejser til lande uden for EU, har siden nedlukningen i marts ikke gennemført én eneste rejse, siger Jan Vendelbo i en pressemeddelelse.

Rejsearrangører i Danmark står for 90-95 procent af alle charterrejser med fly ud af Danmark.

Opsparet rejselyst

I øjeblikket fraråder de danske myndigheder alle rejser ud af Danmark, men rejseselskaberne håber, at 2021 vil blive langt bedre, i takt med at vaccinerne bliver rullet ud.

Sundhedsstyrelsen udmeldte tidligere i januar, at alle voksne i Danmark kan være færdigvaccinerede 27. juni. Det har man kunnet mærke hos rejseselskaberne.

- Vi oplever en stor, opsparet rejselyst hos danskerne. Nu skal vi bare have myndighederne til at erstatte fraråden og restriktioner med test og vaccinationer, siger Jan Vendelbo.

Peder Hornshøj er jo en ukuelig optimist. Bravo Tours-direktøren tror på, at rejsefeberen raser langt før 27. juni.

- Jeg tror på nogle fyldte fly allerede i april og noget nær normale tilstande i maj. Vi har langt flere forespørgsler, end vi havde forventet. De sidste 8-10 dage har været meget travle, og de sidste par dage - med en masse regnevejr herhjemme - har været virkelig travle for os, siger han.

Han peger også på kombinationen af vacciner og test - ikke mindst test-delen ser Peder Hornshøj gerne mere til hurtigt. For hvis man kan få corona-usikkerheden ud af ligningen, er kunderne rejseklar, mener han.

- Vi spurgte i starten af ugen på vores Instagram-profil, hvornår folk var klar på at rejse. Og jeg tror, at det var 73 procent af dem, der svarede, der valgte den svarmulighed, der hed »hurtigst muligt«...