Neoliberalisternes løgne

Udgivet:27. marts 2023, 11.24

Læsetid:2 minutter

Per Møller Jacobsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Af Per Møller Jacobsen. Lyngens Kvarter 90 Gullestrup, folketingskandidat for Enhedslisten

2 måneder siden

FINANSLOV Endelig fik SVM-regeringen fremlagt en finanslov, næsten fire måneder inde i året, det var vel også på tide, men hvilken finanslov? En kulsort og ulighedsskabende finanslov.

Der er ikke en krone til dækning af inflationens skadevirkninger ude i kommunerne, se blot her i vores egen Herning Kommune, der er allerede skåret så meget i kernevelfærden, at det er svært at se, hvordan der kan skæres yderligere, op til måske 10 procent som inflationen i værste fald kan komme til at koste.

Samlet set vil finansloven gøre, at der bliver 2000 færre medarbejdere i det offentlige. Enhedslisten mener, kommunerne skal kompenseres for både inflationen og det demografiske træk, og man bør se på budgetloven, så kommunerne får mulighed for at øge deres indtægter.

Kommunalpolitikerne er nødt til at holde op med at agere halevedhæng for deres respektive folketingsgrupper, og sige fra overfor den spændetrøje, de såkaldt regeringsbærende partier lægger kommunernes økonomi i.

Klimaet er der ikke en krone ekstra til, selvom klimarådet lige har sagt, at de har svært ved at se hvordan vi skal nå 70-procentmålet i 2030. Enhedslisten siger, klimaet kan ikke vente, vi vil foretage de nødvendige investeringer nu, i stedet for at udskyde dem til 2029 hvor det måske er for sent.

Finansministeren kalder finansloven stram, men for de rige er den ikke stram, der gives blandt andet skattelettelser for de store ejendomsspekulanter på cirka en milliard kroner.

Regeringen vælger også at undlade at beskatte de overnormale profitter, der genereres i for eksempel energisektoren, hvor der ifølge EU-lovgivning var mulighed for at beskatte disse urimelige profitter med mellem 10 og 20 milliarder, men regeringen vælger kun at beskatte dem med 10 procent af dette, altså mellem 1 og 2 milliarder kroner.

Endelig laver man kasseeftersyn i forbindelse med finansloven og her har man opjusteret kassebehold-ningen med cirka 13 milliarder oven i de over 100 milliarder, man »fandt« i 2022 i forbindelse med regeringens tiltrædelse. Så når neoliberalisterne siger, der ikke er penge nok, lyver de for befolkningen. Der er penge nok.

Enhedslisten er indkaldt til forhandlinger, men med et råderum på cirka 200 millioner til forhandling, er dette blot en skinmanøvre fra regningens side. Enhedslisten kommer næppe til at stemme for denne asociale finanslov. Vi vil derimod fortsat komme med forslag til forbedring af velfærdsøkonomien. Vi i Enhedslisten vil blive ved med at fortælle om neoliberalisternes løgne, og kæmpe for at der bliver midler nok til at bevare og endda udbygge velfærden.

Indlæser debat