Sammenhold i krisetid: Slagteren bringer ud, og borgerne handler ind for svage naboer

Detailhandlere og borgere finder løsninger til at køre hverdagen videre, så normalt som muligt

12. marts 2020, 16.01

Mange danskere står sammen og finder på løsninger, så vi kan hjælpe hinanden gennem de kommende ugers udfordringer, som er opstået på grund af coronavirus. Eksempelvis fortæller indehaver af Østerport Slagter i Ikast, Lene Hammer Larsen, at butikken udvider den daglige køretur ud til faste kunder - til også at omfatte vareudbringning til borgere, der ønsker at følge statsministerens opfordring til at blive hjemme. Lene Hammer Larsen ses her fotograferet i forbindelse med sit 25-årsjubilæum. Foto: Henrik Ole Jensen

IKAST »Udviklingen kalder på helt ekstraordinære tiltag. Vi skal undgå, at for mange danskere smittes på én gang. Målet er at forsinke spredningen. Alles adfærd skal ændres. Flest mulige medarbejdere i de danske virksomheder bør blive sendt på hjemmearbejde eller på afspadsering eller ferie«, sagde statsminister Mette Frederiksen i en tale til befolkningen i aftes.

Nogle danskere gik i panik og hamstrede toiletpapir og gær klokken 23 om aftenen, mens andre borgere udviste en mere civiliseret adfærd og gik i gang med at finde konstruktive løsninger på den alvorlige situation, som vi alle bliver berørt af i de næste uger.

Skal jeg købe ind for dig?

Eksempelvis gik der ikke mange minutter efter statsministerens tale, før helt almindelige borgere trådte i karakter.

»Vi vil gerne hjælpe med at handle dagligvarer ind for dem, som ikke selv kan, og vi starter selvfølgelig med at spørge vores ældre naboer«, lød det offentlige budskab fra en kvinde i Bording på Facebook.

En anden kvinde meldte ud i lokalområdet, at hun gerne vil aflaste børnefamilier fra det logistiske kaos, de pludselig er havnet i.

»I anledning af at alle institutioner er lukkede de næste 14 dage, er der jo nok en del familier, der får svært ved at få passet deres børn. Jeg går hjemme. (Vi har en sød og rolig hunhund Bella.) Så hvis der er nogen, der har brug for børnepasning, vil jeg gerne tilbyde min hjælp,« skriver hun.

Kan levere alt fra butikken

Hos Østerport Slagter i Ikast kører man normalt en daglig rute ud til faste kunder med kantineordning og til ældre, som får leveret måltider.

Denne serviceordning udvides nu til også at omfatte almindelig vareudbringning til hr. og fru Jensen.

- Som tingene er nu, er der nogle folk, som ikke kan komme ud, og nogle som helst vil undgå at komme ud. Så vi yder den service, at vi kan bringe varer hjem til dem. Men det er ikke muligt at betale ved chaufføren, men kun via faktura, mobilepay eller ved bankoverførsel, fortæller indehaver af Østerport Slagter, Lene Hammer Larsen i telefonen.

- Vi kan levere alle varer fra butikken. Alt, hvad folk ønsker, hvis det er noget, vi har. For eksempelvis færdigretter, fars og pålæg. Der er allerede flere borgere, som har ringet og bestilt varer, men omvendt er der også kunder, som har ringet og afbestilt mad ud af huset, som de skulle have brugt ved møder, der nu er aflyst, forklarer Lene Hammer Larsen om den noget uvante situation.