Basim klar med VM-sang: Det er sket helt spontant

Endnu et nummer melder sig i koret af slagsange til den forestående VM-slutrunde i Qatar. Bag den står popmusikerne Basim og Jimilian.

Udgivet:18. november 2022, 06.00

Læsetid:2 minutter

30-årige Basim Moujahid blev kendt, da han som teenager deltog i tv-programmet X Factor i 2008. Siden har han gjort karriere som sanger og sangskriver. Nu har han skrevet en VM-sang. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

3 måneder siden

KØBENHAVN Dansk Boldspil-Union har lavet en, Natholdet har lavet en, Gulddreng har lavet en. Og nu lander der endnu et bud på en fodbold-VM-sang her få dage, før slutrunden sparkes i gang i Qatar.

Den hedder ”Hvem Er De” og er blevet til i et samarbejde mellem kunstnerne Basim og Jimilian, der begge er kendt fra den danske popscene.

- Vi har skrevet den helt spontant, og det er vores gave til det danske landshold, lyder det fra Basim.

Idéen til nummeret opstod en sen aften for halvanden uge siden, hvor han og Jimilian var i studiet for at arbejde på ny musik.

- Klokken bliver 23 om aftenen, og så får jeg en idé. Jeg siger: Har I hørt de VM-sange, der er blevet udgivet i år? Jeg kunne godt tænke mig, at vi lavede en opløftende sang med noget positiv energi, der får folk til at danse, fortæller Basim.

Allerede næste morgen havde sangen fundet sin form med en tekst, hvor samtlige af landsholdets spillere remses op.

- Der er ikke nogen, der er glemt. Både reservemålmænd og bænkevarmere er med. De fortjener alle en hyldest, siger han og fortsætter:

- Landsholdet er noget helt specielt, fordi det er en af de få ting, som kan samle Danmark som en hel nation.

Fodboldglæden bliver dog i år sat på prøve grundet en vedvarende debat om VM-værten Qatar.

Den lille ørkenstat bliver blandt andet stærkt kritiseret for sin behandling af migrantarbejdere, og det har fået flere organisationer og politikere til at kræve en boykot af slutrunden.

Men Basim mener ikke, at problematikken bør afholde folk fra at følge med i kampene og heppe på den rød-hvide trup.

- Det er et supersvært emne, og noget, vi har snakket om. Men fordi, der er nogen, der har valgt at afholde VM et forfærdeligt sted, betyder det ikke, at jeg ikke kan støtte mit landshold, siger han og uddyber:

- Jeg mener, at en boykot ville være det værste at gøre. Det er bedre at deltage og bruge vores stemme som nation til at vise resten af verden, hvordan vi mener, at mennesker bør behandles.

VM-sangen ”Hvem Er De” udkommer fredag den 18. november, og VM i fodbold begynder på søndag.

/ritzau/

Indlæser debat