Standpunkt: Nu skal du bare føle dig hjemme

Udgivet:15. marts 2023, 13.00

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Jeg læste engang i en artikel om danskernes forhold til vores hjem, at skribenten havde en sjov sproglig observation, som jeg egentlig ikke før havde tænkt over.

Nemlig at når vi skal nogen steder, tager vi for eksempel i skole, på arbejde eller ud at handle. Men når vi skal hjem, tager vi hjem - bare hjem - og er hjemme. Der behøves ikke mere. Det er en sproglig understregning af, at hjemmet har status af et særligt sted. Hævet over alle andre steder.

»Den er hjemme«, siger vi, hvis vi lykkes med noget. Men det modsatte eller en kedelig oplevelse er til gengæld »ikke noget at skrive hjem om«.

»Hjem kære hjem«, siger vi om stedet, hvor vi bor, og hvor de fleste mennesker bruger mange af livets timer - alene eller med vores nærmeste, vi bor sammen med.

Det er derhjemme, vi kan lade facaderne falde og slappe af. Hvor vi har vores trygge base og - i al fald i et vist omfang - kan gøre, som vi vil. Det er her, de fleste af vores dage begynder og ender.

Uanset om du bor stort eller småt, dyrt eller billigt, i by eller på land, med mange eller få ting, i skov eller ved vand, rodet eller opryddet, i nyt eller gammelt, så er jeg sikker på, at dit hjem betyder meget for dig og er noget særligt. Det er der, du forhåbentligt føler dig… hjemme.

Men hvad betyder det egentlig, at vi føler os hjemme? Hvordan bor vi? Hvor bor vi? Hvad lægger vi vægt på, når vi vælger bolig?

Det ser Folkebladet nærmere på i en ny artikelserie, som har premiere i dag, og hvor vi kigger på boliger og hjem fra alle mulige forskellige vinkler: ejerboliger, lejeboliger, liebhaveri, køb, salg, ombygninger, tilbygninger, istandsættelser, indretning, nybyggerier, udsigter, minder, barndomshjem, midlertidige hjem, ødelagte hjem, sidste hjem og meget andet.

Vi kalder serien »Mit hjem«. Den får du hver dag frem til påske fornøjelsen af rundt omkring i avisen, og vi samler desuden serien som et tema på vores nyhedssite herningfolkeblad.dk.

Serien lægger fra land i dag med artiklen om et ungt par, som har fundet lykken i et idyllisk drømmehus i Kollund, hvor de både har udsigt og nye planer. I morgen fortæller en ejendomsmægler i Vildbjerg om interessen for nedlagte landejendomme.

I fredagsavisen besøger vi Helle Engestoft og Mogens Ballegaard i Grønbjerg, og hører hvordan det går, efter at de i oktober delvist mistede deres hjem på grund af en brand.

Lørdag kommer du med på efterskole i Hestlund til en snak om at gøre et lille værelse til sit hjem, selv om der også skal bo to andre.

Mandag er vi i Ørre, hvor Helge Sander fortæller om sit barndomshjem.

Og sådan fortsætter vi med spændende Mit hjem-artikler hver dag de næste uger. I serien får du også gode råd til at begå dig på boligmarkedet, inspiration til lækker indretning og nyheder om blandt andet de mest populære områder at bygge og bo i her i lokalområdet netop nu.

Så nu skal du bare føle dig hjemme, læne dig godt tilbage i din bedste stol og læse med i vores nye serie.

Har du tip, spørgsmål eller gode ideer til serien, hører vi mere end gerne fra dig - for eksempel via en mail til mig: vib@herningfolkeblad.dk.

God fornøjelse med Mit hjem-serien

Hvad betyder dit hjem for dig? Skriv din mening her under ugens Standpunkt

Læs også
<span>Galleri:</span> Hvidkalket idyl, åbne vidder og stråtag - se alle billederne fra prisnomineret privatbolig <span>Galleri:</span> Hvidkalket idyl, åbne vidder og stråtag - se alle billederne fra prisnomineret privatbolig
Læs også:
Galleri: Hvidkalket idyl, åbne vidder og stråtag - se alle billederne fra prisnomineret privatbolig
Læs også
<span>Slog til under fremvisning:</span> Ægtepar var solgt og købte stråtækt villa med masseovn i Kollund <span>Slog til under fremvisning:</span> Ægtepar var solgt og købte stråtækt villa med masseovn i Kollund
Læs også:
Slog til under fremvisning: Ægtepar var solgt og købte stråtækt villa med masseovn i Kollund

Indlæser debat