Grund til at smile over corona-håndtering på cafeer og restauranter

25. juni 2020, 12.54

Landets spisesteder udviste stor fleksibilitet under corona-krisen og satsede på takeaway. Nu har de på forsvarlig vis genåbnet forretningerne igen med hygiejnen i top, skriver fødevareminister Mogens Jensen. Foto: PR-foto

FØDEVARESIKKERHED For godt en måned siden kunne landets spisesteder igen slå dørene op for spisende gæster. Og alt tyder på, at kokke, tjenere og andet personale lever op til myndighedernes opfordringer om at holde afstand, vaske hænder og i øvrigt holde hygiejnefanen højt.

Fra en rundspørge blandt godt et dusin af Fødevarestyrelsens tilsynsførende forlyder det, at langt de fleste spisesteder har styr på butikken, og endda har brugt nedlukningen til en grundig forårsrengøring. Andet ville nu også overraske i et land, der er kendt for kvalitet og fødevaresikkerhed i verdensklasse.

Rent faktisk viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller da også år efter år, at langt de fleste butikker har pænt styr på reglerne. Således har otte ud af 10 cafeer og restauranter en glad smiley. Og af de hen ved fire procent, ud af knap 20.000 kontrollerede cafeer og restauranter, der årligt får en sur smiley, har stort set alle rettet op, når Fødevarestyrelsen kommer på opfølgende kontrol.

1. januar i år styrkede vi starthjælpen til nye iværksættere på madfronten. Så Fødevarestyrelsen står klar til at hjælpe de, der har mod på at starte nyt i tiden efter corona-krisen. Og så ildsjælene kan komme godt i gang uden at lave ærgerlige begynderfejl.

Til både de nye og de etablerede kræfter i branchen, er der her fra både klapsalver og skulderklap for den arbejdsomhed, der er lagt i forberedelserne op til genåbningen. Også tak for, at Fødevarestyrelsen er blevet modtaget med smil midt i jeres engagement med at få butikken op i omdrejninger forsvarligt og ansvarligt. Og en særlig tak for den fleksibilitet som rigtig mange af jer også udviste i forbindelse med nedlukningen, hvor mange sadlede om og satsede langt mere på takeaway.

Jeg ved, at det har været en svær tid for mange spisesteder, præget af stor usikkerhed om fremtiden. Forhåbentlig går alle nu en lysere tid i møde, hvor de igen får mere fut under både komfur og kasseapparat. Det har de - og hele Danmark - fortjent.