Rejsen ud i rummet

Direkte livestreaming til RemisenBrande fra Aarhus Universitet

25. september 2020, 11.42

BRANDE Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der?

Det er den rene raketvidenskab, men tilhørerne kan dog blive klogere på disse og mange andre spørgsmål, når der livestreames fra en forelæsning på Aarhus Universitet direktet til tilhørerne i RemisenBrande. Det sker onsdag 6. oktober.

Det er professor i astrofysik Hans Kjeldsen, der blandt andet fortæller om fysikken, der gør, at raketter kan hæve rumsonder og satellitter op fra jordens overflade og accelerere dem i det lufttomme rum.

Professoren vil også komme ind på, hvilke baner raketterne typisk anbringes i, og hvordan anbringes de der? Desuden bliver det også forklaret, hvordan en rummission designes og planlægges med eksempler fra aktuelle rummissioner.

Når en satellit skal sendes op i rummet, er det afgørende, at det sker med en hastighed på mindst 28.000 kilometer i timen, for at den kan komme i kredsløb om jorden - ellers vil satellitten falde ned igen.

Men hvordan er det overhovedet muligt at komme op på så store hastigheder? Hvordan rammer satellitten den rigtige bane, og hvordan skifter en satellit fra én bane til en anden? Hvor højt oppe over os kredser de satellitter, som vi på en skyfri aften kan se bevæge sig hen over himlen, og hvorfor falder nogle satellitter ned og brænder op i jordens atmosfære?

Professor Hans Kjeldsen ved Institut for Fysik og Atronomi ved Aarhus Universitet har svarerne.