Kampagne: Flere kvinder bag rattet i lastbilerne

De ældste elever på Nørre Snede Skole får lejlighed til at sidde bag rattet på kampagne-truck

Udgivet:21. april 2022, 09.46

Læsetid:2 minutter

Lastbilen her er på vej mod Nørre Snede, hvor de ældste elever på mandag får lejlighed til at »lege« lastbilchauffør. Besøget er en del af en målrettet kampagne, der har kørt de seneste år. Foto: Privatfoto

1 år siden

NØRRE SNEDE Transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbil-simulator besøger Nørre Snede som en del af et landsdækkende roadshow. Her kan eleverne prøve kræfter med chaufførjobbet og samtidig få viden om mulighederne bag rattet.

Roadshowet er en del af kampagnen »Job i transport«, som 3F og arbejdsgiverorganisationerne og Dansk Erhverv står bag. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Det landsdækkende roadshow har siden april 2016 besøgt folkeskoler, efterskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler over hele landet for at give de unge et indblik i transportbranchen.

Mandag 25. april lægger roadshowet vejen forbi Nørre Snede, hvor den besøger Nørre Snede Skole. Den store Mercedes-truck indeholder blandt andet en simulator, der skal give et realistisk billede af oplevelsen bag rattet i en lastbil.

Roadshowet har allerede besøgt over 700 skoler rundt om i landet, og flere end 50.000 elever har haft glæde af den specialdesignede lastbil.

Elever bag rattet

Baggrunden for roadshowet er, at gennemsnitsalderen i den danske godstransportbranche er høj, så inden for få år vil der opstå mangel på chauffører. Derfor har 3F, ATL og DTL-A siden august 2015 kørt image- og rekrutteringskampagnen »Job i transport«, som roadshowet er en del af.

- Vi har virkelig gode erfaringer med at komme ud med trucken. Vi oplever, at eleverne synes, at det er en sjov og spændende måde at få kendskab til en branche på. De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør, siger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond, som sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond står bag roadshowet.

Flere kvinder bag rattet

Ud over at prøve kræfter med den populære lastbilssimulator kan eleverne også få en snak med unge chauffører om deres vej til førerhuset. Chaufførerne svarer på spørgsmål og giver eleverne en førstehåndsberetning om et job i transport. Der er desuden quizzer og øvrig information, som skal være med til at gøre op med fordommene og vise mulighederne i chaufførfaget. Et vigtigt formål i den forbindelse er at bekæmpe det såkaldte uddannelsessnobberi, hvor bestemte uddannelser og jobtyper bliver set som bedre eller mere fine end andre.

Når den store truck turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. I Danmark er det nemlig kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med færrest kvindelige medarbejdere.

Læs også
Ukrainske møder Ukrainske møder
Læs også:
Ukrainske møder