Ingen fremtidsudsigter i mere kvælstof

Udgivet:22. februar 2016, 11.00

Læsetid:2 minutter

René Gade.

Af René Gade og Christian Poll henholdsvis folketingsmedlem for Alternativet, valgt i Vestjyllands Storkreds, og natur- og landbrugsordfører for A

7 år siden

LANDBRUKSPAKKE Miljøministeren har efter massivt pres indrømmet, at landbrugspakken har negativ effekt på miljøet. Det er vi enige om i Alternativet, men vi er uenige i, at landbrugspakken hjælper danske landmænd, som vores miljøminister siger. Landbruget skal have hjælp, men øget kvælstofudledning er ikke løsningen

Trods miljøministerens løfter om det modsatte, hjælper øget kvælstofudledning, som landbrugspakken vil tillade, ikke på nogen af landbrugets langsigtede problemer. Det vil i stedet betyde negative konsekvenser for dyreliv og naturområder som vandløb, åer, fjorde og søer - og det er ingen løsning for et presset landbrugserhverv, der har brug for bæredygtigt samspil med det omkringliggende miljø og samfund.

Dansk landbrug har i dag en gæld på omkring 360 milliarder kroner, og mange konventionelle landbrug er lukningstruede. Det eneste sted, hvor der er grund til optimisme, er hos de økologiske landmænd.

I perioden 2003-2012 steg eksporten af økologiske produkter med 21 procent i årligt gennemsnit, hvorimod eksporten på konventionelle produkter kun steg med fire procent årligt i samme periode. Mange danske, økologiske landmænd oplever faktisk lige nu, at efterspørgslen på økologiske produkter er så stor, at de ikke kan følge med. Svaret på landbrugets krise er ikke øget kvælstofudledning, men derimod mere økologi.

Miljøministeren og regeringen bør hjælpe de danske landmænd med at omlægge til økologi. Rekordmange landmænd er allerede i gang - eksempelvis i Vestjylland, hvor fire gange flere landbrug i 2015 end i 2014 blev omlagt til økologi. Vil miljøministeren gøre noget for landbruget og miljøet på én gang, skal hun skabe incitamenter for at understøtte omlægning fra konventionelt til økologisk landbrug. Alternativet opfordrer derfor miljøministeren til afsøge den slags muligheder i fremtiden, i stedet for at gennemtrumfe landbrugspakker, der ikke gavner nogen på lidt længere sigt.

Hos Alternativet ønsker vi, at al fødevareproduktion skal være økologisk i 2040. Vi skal have et landbrug i Danmark, der tager særligt hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd. For at fremtidssikre landbruget, har vi nemlig brug for en natur i balance. Der er fremtidsudsigter i økologi, ikke i øget kvælstofudledning.