Vinterferie på Klosterlund Museum: Kæphesteværksted og »fastelavns-ridning«

Vinterferien står snart for døren, og her vil Klosterlund Museum sende en hilsen til fortidens fastelanvsfester

Udgivet:03. februar 2022, 08.46

Læsetid:1 minut

Klosterlund Museum er åbent i vinterferien med kæphesteværksted og fastelavn. Foto: Henrik Ole Jensen

ENGESVANG Mandag 14. februar og tirsdag 15. februar er det tid til familiehygge på Klosterlund Museum, hvor det bliver muligt at få et tilbageblik på fortidens fastelavnsfester.

Derudover får børnene mulighed for at prøve kræfter med en særlig aktivitet.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

- Som en hilsen til fortiden slår vi dørene op for et kæphesteværksted på Klosterlund Museum i vinterferien. Her kan børn og barnlige sjæle lave og pynte deres egen hest og ride en paradetur rundt om museet.

Den gale uge

Det var nemlig en almindelig skik at »ride fastelavn«. Unge mænd red rundt til gårdene, fik brændevin og samlede ind til det store fastelavnsgilde.

Hestene blev pyntet flot med kulørte bånd og bjælder, og man slog katten af tønden fra hesteryg, holdt ringridning og andre lege, lyder det fra publikums- og formidlingschef ved Klosterlund Museum, Julie Lolk.

Oprindelig festede man og spiste godt i dagene op til askeonsdag, hvor fasten gik i gang. Men efter reformationer gled fasten ud, og festen blev tilbage. Faktisk blev fastelavnsugen kaldt »den gale uge«.

Dét og meget mere, kan man blive klog på igennem sanserne på Klosterlund Museum i vinterferien.

Museet oplyser, at der ved indgangen tilbydes et klippekort til alle børneaktiviteter. Entré er gratis for børn og unge under 18 år, samt medlemmer af museets støtteforeninger.

Museumsinspektør Julie Lolk glæder sig over, at det igen er muligt at holde ferieaktiviteter for hele familien. Foto: Tom Laursen