Debat :Det skal være muligt at trække sig værdigt tilbage

Udgivet:17. marts 2023, 11.15

Læsetid:2 minutter

Inger Stranddorf. Foto: PR-foto

Af Inger Stranddorf afdelingsformand for HK MidtVest

PENSION Det er de nedslidte seniorer, der kommer til at betale, når regeringen løber fra sit løfte om at udvide seniorpensionen og slår den sammen med retten til tidlig pension i den såkaldte Arne-plus-ordning.

Som formand for HK MidtVest var jeg ved at få kaffen galt i halsen, da jeg forleden kunne læse, at den nye regering ikke vil love en udvidelse af seniorpensionen.

Under den tidligere S-regering blev det ellers aftalt, at seniorpensionen skulle udvides, så flere danskere fra 2024 kunne trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet. I dag skal man have en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller derunder for at komme på seniorpension. Det skulle hæves til 18 timer.

Men nej, lyder det nu fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S): Den nye regering skal først »tage stilling til«, om forslaget skal blive til virkelighed. Et løftebrud, som, jeg mener, går hårdt ud over de nedslidte seniorer, herunder mange af mine medlemmer.

Regeringen har allerede bebudet, at den vil sløjfe seniorpensionen som en selvstændig tilbagetrækningsordning og i stedet lægge den sammen med retten til tidlig pension - den såkaldte Arne-pension - i en såkaldt Arne-plus-ordning.

Det betyder, at det i fremtiden kun vil være muligt at få seniorpensionsydelsen i tre år - og ikke seks år som i dag. Samtidig vil ydelsen blive skåret ned til cirka 15.000 kroner om måneden. Dermed vil en enlig på den nye ordning miste omkring 4.360 kroner hver måned.

Oven i kommer så, at den nye regering nu ikke vil garantere den udvidelse fra 15 til 18 timer, som den lovede.

Jeg mener, at det er at svigte de mange nedslidte seniorer, som gerne vil men ikke længere kan arbejde. I HK er vi da også imod forringelser af ordningen, og når man sætter den månedlige ydelse ned med cirka 4000 kroner om måneden, er der tale om en forringelse. Uanset, om man pakker ændringerne ind som Arne-plus.

Vi mener i HK, at der skal være mulighed for værdig tilbagetrækning.

Vi skal fremme det gode arbejdsmiljø og sikre bedre muligheder for livslang læring og sporskifte, så flest muligt kan holde til pensionsalderen - eller endnu længere, hvis de vil og kan.

Men det er ikke alle, der kan det. Og for dem skal der være et sikkerhedsnet, der gør det muligt at leve et anstændigt liv, efter de har været nødt til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Indlæser debat