Er det en god ide, at vi skal have skilteskove op til et valg?

20. september 2021, 12.43

Christina Cvitanich. Foto: Privatfoto

VALGPLAKAT Da jeg som frivillig arrangerede en kunst- og håndværksmesse fandt jeg ud af, at det var ulovligt at sætte skilte op udenfor byerne. Der var mange begrænsninger på, hvor og hvornår jeg kunne annoncere for min messe. Ikke engang på private marker måtte vi sætte et skilt op, heller ikke selv om vi havde fået tilladelse fra landmanden. Jeg lærte, at loven blev lavet, så der ikke kom skilte alle vegne, da det ikke vil være særlig kønt. Det kan jeg godt forstå, og jeg vil gerne acceptere denne begrænsning, da det giver god mening.

Så er det her omkring valget, at kæden hopper af.

Hvorfor er det helt ok, at plastre landet til med plakater og banner i over tre uger, bare fordi der er valg? Valgloven åbner op for, at politikerne kan sætte banner og plakater op mange steder, som ellers ikke er tilladt. Vi har alle set plakater på lygtepæle, langs vejene og på markerne. Også store banner på vogne eller halmballer på markerne.

Er det en god ide? Jeg ved ikke med Jer, men jeg læser ikke, hvad der står på valgplakaterne, og jeg synes, at de ser grimme ud, ikke mindst når der hænger så mange. Jeg ved ikke, om der er nogen, som har gavn af disse plakater, men måske er der nogen, som kan gøre mig klogere.

Gavner det demokratiet? De valgplakater, jeg har set, indeholder ikke nogen information, som gør mig klogere på, hvilken kandidat eller parti jeg bør stemme på. Jeg kan ikke se, på hvilke måde de gavner demokratiet eller folkeoplysningen. Hvordan er det miljømæssigt? Når jeg ser de mange plakater, tænker jeg også på de ressourcer, som er brugt til at lave dem, på at sætte dem op og til at tage dem ned. Hvad skal der ske med dem efter valget? Vil de stå og fylde på genbrugspladser? Bliver de genanvendt?

Og er det en fornuftig måde at bruge midler på? Udover belastningen for miljøet, koster det også penge at producere plakaterne samt at sætte dem op og tage dem ned. Kunne ressourcerne bruges bedre?

Som vi ser nu på Møn, er det ikke lovligt for borgere at sætte politiske skilte op. Hvorfor er det så en god ide med valgplakater?

Jeg stiller selv op til kommunalvalget, og jeg synes ikke, at vi skal konkurrere om, hvem der sætter flest skilte op, men det er op til vælgerne at bestemme, om det er ok. Personligt mener jeg, at det er på tide, at der ikke er en særlov for skiltning ved valgene.

Indlæser debat...