Landsholdet kommer med klar Qatar-markering i Herning

De danske landsholdsspillere vil i morgen markere et klart standpunkt i forhold til det kritiserede VM-værtskab i Qatar, når de rød-hvide møder Moldova på MCH Arena i Herning

27. marts 2021, 14.28

Det danske landshold vil søndag aften sende et klart signal om, hvordan spillerne ser på den omdiskuterede VM-vært Qatar. Foto: Ritzau Scanpix

FODBOLD Tyskland og Norge har i de seneste dage tydeligt signaleret deres skepsis over forholdene hos Qatar, der er vært for VM 2022, og nu følger Danmark trop.

På lørdagens pressemøde i Herning oplyste Dansk Boldspil-Unions kommunikationschef, Jakob Høyer, hvordan DBU ser på VM-værten og afslørede, at spillerne vil komme med en tydelig markering forud for søndagens VM-kvalifikationskamp mod Moldova på MCH Arena i Herning.

På vegne af DBU fortalte kommunikationschefen:

- DBU var ikke med til at tage beslutningen om at placere VM i Qatar. Vi finder også den beslutning forkert i forhold til menneskerettigheder og bæredygtighed i forhold til at bygge så mange nye stadions, der risikerer at stå tomme efter VM-slutrunden.

- Vi har arbejdet for, at kommende VM-værter skal vælges af alle FIFA’s medlemslande, og det er faktisk allerede sket i forhold til VM 2026 i Nordamerika.

- DBU har været i Qatar, og vi har besøgt stadionbyggerier og kritiseret forholdene for migrantarbejderne dernede. I et tæt samarbejde med vores nordiske søskendeforbund har vi arbejdet for bedre forhold for migrantarbejderne. Det kan lyde banalt i en dansk sammenhæng, men DBU har sammen med andre bidraget til indførelse af mindsteløn og sikring af arbejdernes mulighed for at skifte job og rejse hjem til deres familier, fortalte Jakob Høyer.

Schmeichel: Andre har truffet valget

Landsholdsmålmand Kasper Schmeichel, der deltog i pressemødet, ønsker ikke på forhånd at løfte sløret for, hvordan markeringen konkret vil ske forud for VM-kvalifikationskampen mod Moldova. Men den erfarne målmand efterlader ingen tvivl om, at også han har et anstrengt forhold til VM-værten og de beretninger, man hører derfra.

- Vi er som spillere blevet placeret i en situation på baggrund af noget, andre har truffet et valg om. Vi har ventet med at gøre noget for at blive klogere på diskussionen, vi har blandt andet haft et møde med Amnesty, og så har vi talt om, hvad vi kan gøre, sagde Kasper Schmeichel på pressemødet.

Midterforsvareren Jannik Vestergaard har igennem et stykke tid kunnet mærke, hvordan debatten om Qatar er taget til.

- Helt generelt er der fra spillernes side en følelse af, at der bliver truffet beslutninger hen over hovedet på os. Og en beslutning om at lægge VM i Qatar fylder selvfølgelig noget for os spillere, når vi bliver stillet til ansvar for det, sagde Jannik Vestergaard på pressemødet i Herning.

Læs også
Hjulmand før landskamp i Herning: Vi drømmer om store ting

Landstræner: Debatten må ikke blive skinger

Landstræner Kasper Hjulmand glæder sig over spillernes signal og DBU’s udmelding. Men han tilføjer også:

- Det, jeg oplever, er meget positivt. Men det er samtidig vigtigt, at debatten ikke bliver skinger. Så det bare bliver boykot eller ej. Vi skal gøre, hvad vi kan for at sende klare signaler til vores fodboldpolitikere lige nu, for der er klare signaler om, at der netop nu er et vindue for at få forbedret nogle ting, sagde Kasper Hjulmand.

Qatar er blevet kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne, hvilket blandt andet går ud over de migrantarbejdere, som bygger stadionerne til næste års VM-slutrunde. Adskillige arbejdere er døde i forbindelse med stadionbyggerierne.

Det har en række spillere og landshold på det seneste markeret tydelige holdninger over for - blandt andre Norge og Tyskland i den forgangne uges tid, og Holland har meldt ud, at de vil markere en holdning forud for deres kamp mod Letland i aften.

Landsholdet i Herning

Det er sjette gang, det mandlige danske landshold spiller landskamp på MCH Arena. Indtil videre er Danmark ubesejret i Herning:

26. marts 2008: Danmark - Tjekkiet 1-1

Mål: Nicklas Bendtner

15. november 2013: Danmark - Norge 2-1

Mål: William Kvist og Nicolai Boilesen

24. marts 2016: Danmark - Island 2-1

Mål: Nicolai Jørgensen 2

16. oktober 2018: Danmark - Østrig 2-0

Mål: Lukas Lerager og Martin Braithwaite

7. oktober 2020: Danmark - Færøerne 4-0

Mål: Andreas Skov Olsen, Christian Eriksen, Joakim Mæhle og Andreas Cornelius

28. marts 2021: Danmark - Moldova

Indlæser debat...