Med Læserklubben til Vadehavsområdet og gamle Ribe

Skøn todagstur med besøg i Vadehavscentret, i Danmarks ældste by Ribe og »Sort Sol« over Sønderjylland. Læserklubben tager på weekendtur 5.-6. oktober

3. august 2019, 09.46

Sort sol er et naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke for overnatning. Lige før stærene går ned på jorden for natten, danner de store flokke mønstre på himlen, der næsten formørker solen, heraf navnet.

Danmarks ældste hotel i Danmarks ældste by oser af charme og total »mormorhygge«. Alt er skævt og slidt på den gode måde - absolut intet er i vater i den 450 år gamle bygning midt i skønne Ribe.

På denne tur skal vi bo på det nostalgiske Hotel Dagmar, der gemmer på både sjove historie og skæve vinkler.

Vi skal naturligvis se nærmere på selve Ribe, men også med naturguide ud og kigge efter »Sort Sol«, der er et af naturens enestående fænomener.

Inden vi går på jagt efter stærene, besøger vi Vadehavscentret, hvor vi får en ret spændende rundvisning i udstillingen »Trækfuglenes Vadehav«.

Trækfuglenes lange rejser

Bussen fra Skave Turistfart samler gæster op i Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg lørdag morgen mellem klokken 7 og 8. Vi sætter kurs mod Vadehavscentret, men finder et sted undervejs at nyde vores medbragte kaffe og rundstykker.

Vel ankommet til Vester Vedsted og Vadehavscentret skal vi på guidet rundvisning på udstillingen »Trækfuglenes Vadehav«. En udstilling, som hylder vores enestående natur, og som i 2014 opnåede klassificeringen Unesco Verdensarv.

Her møder vi et mylder af liv fra den mindste alge til det største rovdyr, sælen.

Med trækfuglene som guide til Vadehavets landskab bliver du ført gennem et utal af livscykler og fødekæder, et hav af spændende forhold, fascinerende fakta og et virvar af forskellige organismer. Fuglene binder det hele sammen med deres enorme antal og kolossale aktionsradier langs den østatlantiske trækrute, der forbinder fuglenes vinterkvarter mod syd med yngleområderne i blandt andet den arktiske tundraen. Fuglenes tilpasning til trækket er både imponerende og utrolig. Mange af trækfuglene migrerer tusinder af kilometer for bare at få én kylling på vingerne. I udstillingen gives nogle af svarene på gåderne om trækfuglenes lange rejser.

Vadehavet er afgørende for, at de mange trækfugle kan overleve deres rejse. Mange af fuglene fordobler deres kropsvægt, mens de er i Vadehavet.

I træktiden om foråret og om efteråret kan man opleve trækfuglenes mangfoldighed og kæmpe sværme i Vadehavet. Op mod 15 millioner trækfugle rejser igennem Vadehavet. Nogle er kortdistance-, andre mellemdistance- og andre igen langdistanceflyvere.

Fremragende himmelballet

Vi skal ikke decideret fordoble vores kropsvægt, men dog nyde vores medbragte frokostsandwich, inden vi bevæger os mod dejlige Ribe og indkvarterer os på Hotel Dagmar.

Hen på eftermiddagen mødes vi med en dygtig naturvejleder, der tager os med ud til marsken, hvor vi forhåbentlig ser tusindvis af stære danse ballet på himlen over os. Vores guide kender de bedste steder for oplevelsen af sort sol, så mon ikke det lykkes, selvom man jo som bekendt aldrig kan give garanti, når det drejer sig om vilde dyr i naturen.

Tidlig aften sætter vi atter kursen mod Hotel Dagmar, hvor en smagfuld tre-retters menu venter i autentiske rammer.

Ribes gamle fortællinger

Søndag efter en dejlig morgenmad bevæger vi os til fods ud i Ribes gamle bydel i selskab med en lokal guide.

Vi kommer gennem den middelalderlige bykerne, mens vi får fortællinger og deltaljer omkring Danmarks ældste by. Efter rundvisningen vil der være tid på egen hånd til at opleve, hvad man har lyst til.

Over middag kører vi op langs Vestkysten til Filsø. Vores dygtige rejseleder fortæller undervejs.

Filsø har engang været landets anden største sø, men efter mennesket har sat sit præg på søen med vandmøller og indvendinger af landbrugsjorden svandt søen ind. I dag er området delvist genskabt og udgør et søareal på 1030 ha. Filsø består i dag af tre søer: Mellemsø, Søndersø og Fidde Sø.

Vi holder en kaffepause og nyder de smukke omgivelser.

Forventet hjemkomst mellem klokken 17.30 og 18.30.

Indkluderet i prisen

Pris per person for abonnenter i dobbeltværelse er 1695 kroner.

Eneværelsestillæg på 350 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Erfaren rejseleder

Morgenkaffe og rundstykke dag 1

Frokostsandwich dag 1

Rundvisning og entré Vadehavscentret

Sort sol arrangement med naturvejleder

Overnatning på Hotel Dagmar

Tre retters middag dag 1

Morgenmad dag 2

Rundtur med lokal guide i Ribe

Tilmelding til Læserklubben

Sort sol er et naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke for overnatning. Lige før stærene går ned på jorden for natten, danner de store flokke mønstre på himlen, der næsten formørker solen, heraf navnet.
Ribe er Danmarks ældste og måske også landets hyggeligste by?
Hotel Dagmark ligger på torvet lige over for domkirken. Foto: Martin Strunge