Skuespiller fra Herning har realiseret sin barndomsdrøm: Jeg har altid været fanget af filmens verden

Allerede som 11-årig vidste Mette Lysdahl fra Herning, at hun ville være skuespiller. Så det ringede hun rundt til filmselskaberne og fortalte. Selv om ingen af dem umiddelbart tog udfordringen fra den purunge herningenser op, har hun for længst realiseret sin drøm. Foreløbig med størst succes og millioner af seere i Tyskland, mens Mette Lysdahl efterhånden også har flere danske film- og tv-produktioner i bæltet

13. november 2019, 18.55

Mette Lysdahl har medvirket i mange produktioner i Tyskland, men her i Danmark vil man kunne genkende hende fra Historien om Danmark, DNA, Klassefesten 2 og Under Sandet. Foto: Mingo Photo

HERNING Hun er født og opvokset i Herning. Uddannet i Melbourne, Australien. Har fast adresse i København. Mens de fleste af hendes jobs ligger i europæiske filmbyer som Berlin, Køln og London.

Så bliver det næsten ikke mere kosmopolitisk.

Alligevel er jordnær det første, der slår én ved mødet med skuespiller Mette Lysdahl. Smilende erkender hun, at hun ikke er blevet hverken for gammel, for international eller for kendt til stadig at bruge vendingen »at være hjemme«, når det handler om Herning.

- Jeg har stadig familie her i byen, og jeg er et stort familiemenneske. Min bedste veninde Dianne, bor i Hammerum, og hende skal jeg også gerne nå at besøge, når jeg er hjemme - altså i Herning.

Det er også her vi har sat skuespilleren stævne. I midtbyen, et par kilometer fra Gullestrup, hvor hun voksede op. I Bøgens Kvarter.

- Dengang der stadig gik fasaner rundt på markerne omkring husene i området.

Den kreative side

Hun gik på Gullestrup Skole frem til 6. klasse. Mens de øvrige fra klassen skiftede til Sønderager, valgte Mette Lysdahl Brændgårdskolen. Hun trængte til en frisk start, og så tiltrak skolens ry som en anelse mere kreativ både Mette og hendes forældre.

- Jeg dansede i 15 år på Susanne Nielsens Danseskole her i Herning - og elskede alt ved dansen. Og så skrev jeg altid meget. Mine bøger om Alfons Aaberg og samlede altid sammen til historier.

Udover at danse, skrive og spille instrumenter har Mette Lysdahl, lige så længe hun kan huske, drømt om at blive skuespiller.

- Vi var ikke en kreativ eller kulturel familie, der konstant gik i teatret. Men jeg har altid været fanget af filmens verden. Og af musik. Jeg begyndte meget tidligt på Musikskolen og som 4-årig til guitar hos Flemming Munkholm. Jeg spillede også tromme i Herning Garden og trompet privat. I dag spiller jeg desværre kun stadig lidt trommer og mundharmonika.

Og drømmen om skuespil var ikke bare for sjovt. Som 11-årig ringede Mette fra Gullestrup til Oplysningen på 118 - bonusinfo til de yngre læsere; Oplysningen var datidens svar på Google med et ofte temmelig livstræt menneske i den anden ende af røret, som til en temmelig dyr taletidstakst kunne søge efter telefonnumre. Her fik Mette Lysdahl telefonnummeret på alle de produktionsselskaber, hun havde set på rulleteksterne derhjemme.

Ålen vendte tilbage

- Og så ringede jeg til dem en efter en og sagde hver gang: Hej, jeg vil gerne til casting… Som regel til en receptionist, der ikke helt anede, hvad man skulle sige til et barn, griner Mette Lysdahl i dag selv ved tanken.

Enkelte steder blev hun stillet videre til en caster. De fleste bad hende skrive og vedlægget et foto. De fleste hørte hun aldrig fra. Fra et af selskaberne modtog hun imidlertid en pakke.

- Den var fra Zentropa. De sendte et VHS-bånd med filmen Breaking the Waves, der lige havde fået premiere. Sammen med filmen lå en håndskrevet hilsen til mig fra direktør Peter Aalbæk. Han skrev, at han troede på nye talenter, opfordrede mig til nøje at studere Emily Watson og hendes teknik og ønskede mig held og lykke. Jeg så filmen et hav af gange og var fanget og inspireret af Emily Watsons debut på film . hendes ansigtsmimik er fænomenal. Jeg så den så meget og så intenst, at jeg ikke dengang fornemmede, hvor barsk filmen faktisk var.

Året efter fik Mette Lysdahl selv sin debut. Her gik prøver og senere optagelserne til TV MidtVests filmprojekt Guds Børn i gang. Uden sammenligning i øvrigt, så handlede Guds Børn som Breaking the Waves også om livet ved havet i et mindre, religiøst fiskersamfund.

Siden blev det til roller i en del kortfilm, inden hun begyndte på Herning Gymnasium.

- Jeg gik på matematisk linje. Jeg var god til matematik og havde det rigtig svært med sprog. I folkeskolen gik jeg til ekstraundervisning i tysk, og fravalgte helt tysk i gymnasiet.

Lidt af en paradoks skal det senere vise sig.

Passede skolen i Herning fra Melbourne

I første omgang tager livet en drejning for familien i Gullestrup. I 2. g bliver Mette Lysdahls forældre skilt. Året efter fik hendes mor chancen for at tage et ophold i Melbourne og færdiggøre sin masteruddannelse der.

- Vi fandt ud af, at jeg havde muligheden for at rejse med og besluttede os sammen for at tage af sted. Det var en fællestur - og en fantastisk en af slagsen. Jeg fik lov at følge undervisningen på en meget fin pigeskole - Lauriston Girls School med uniformer og alt ting. Samtidig mailede jeg mine afleveringer til gymnasiet i Herning og rejste hjem for at gå til studentereksamen.

I Melbourne havde hun fundet den skuespillerskole, hvor hun gerne ville studere. Pengene til den forholdsvis korte uddannelse, der ikke var SU-berettiget, tjente hun hjemme i Midtjylland i et sabbatår hos postordrefirmaet Bon’A Parte. Og så vendte hun tilbage til Australien.

- På skolen blev jeg undervist efter Meisner-teknikken, som var det, jeg søgte. I stedet for at skuespillere tænker sig et andet sted hen for at finde ind i rollen, bruger Meisner-teknikken, at man befinder sig i nuet for at give samspillet mere nærvær. Det er blevet min base, men jeg har siden lagt flere og andre lag på min teknik.

En navlebeskuende verden

Efter uddannelsen rejste Mette Lysdahl tilbage til Danmark og begyndte på Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet:

- Jeg havde lyst til at studere på et universitet, og så havde jeg brug for også at have rødder i en anden verden end skuespillet, som er en meget navlebeskuende verden.

Ved siden af studiet landede hun forskellige danske roller. Blandt andet i filmen Guldhornene, en birolle i tv-serien Forbrydelsen og en række kortfilmsproduktioner i både København og på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft:

- Kortfilm er en skøn ballast. Her kan man få lov at prøve teknikker af og dumme sig, fordi ingen ser dem, konstaterer Mette Lysdahl.

Som del af sit studie på Københavns Universitet fik hun også muligheden for et semester på et universitet i Hongkong, hvor hun studerede film, teater og drama:

- Det blev en speciel men lærerig oplevelse. Speciel for eksempel fordi, studiekulturen er så vidt forskellig med stor og for en dansker meget udemokratisk autoritet til underviserne, og fordi jeg boede på et rent pigekollegium, hvor dørene blev låst kl. 20.30. Lærerig fordi gerne fagligt ville inspireres af Østen. Jeg brugte i høj grad brugte mit ansigt i skuespillet, og jeg ville gerne udfordre mit kropssprog, som er en meget stor del af den østlige dramatradition.

Tilbage i København fik Mette Lysdahl sin bachelor og begyndte sit kandidatstudie. Og så var det, der kom bud fra Tyskland.

- Jeg havde det svært i Danmark, hvor branchen er meget netværksbaseret - og jeg var uddannet i Australien langt væk fra danske netværk. Enten kunne jeg blive bitter over ikke at blive inviteret til castings, eller også kunne jeg gøre noget ved min situation.

- De fleste danskere rejste til London for at prøve lykken, så jeg tænkte, hvorfor ikke Berlin, hvor filmindustrien var i opadgående.

Reddet i Berlin af en svensker

Året var 2012. Og så var der jo lige det der med det tyske sprog.

- Jeg tog et intensivt tyskkursus i København, og troede jeg var flydende…

Hun fik hurtigt tildelt sin første rolle i Berlin. I tv-serien SOKO Wismar - og skaffede sig lige så hurtigt en tysk privatunderviser.

- Jeg havde gennemterpet mine replikker, men da jeg mødte op til optagelserne, kunne jeg alligevel ikke følge med, når instruktøren sagde noget.

Heldigvis tilsmilede heldet herningenseren, der i alle sine scener havde en svensk medspiller med 15 år i tysk film i bagagen.

- Hun opdagede med det samme, at jeg ikke forstod instruktøren. Uden han opdagede det, gentog hun hans instruktioner på svensk for mig. Jeg skylder hende enormt meget i forhold til min karriere, siger en taknemmelig Mette Lysdahl.

Og den er lige siden og herfra vokset, karrieren i Tyskland. Hun begyndte med biroller men arbejdede sig siden op og spiller nu primært hovedroller i både film og på tv i Tyskland. Her har hun spillet med i blandt andre 37, Familiebande og Ein Kind verschwindet og senest i en lille rolle i filmen Deutschstunde.

- Film i stil med Deutschstunde er hjerteprojekter for mig, selv om jeg kun spiller en lille rolle som Hilde Isenbüttel. Filmen er bygget på en bog af Sigfried Lenz, og historien handler bredt anerkendt om kunstneren Emil Nolde.

Mette Lysdahls udvikling cementerede hun, da hun for tre år siden modtog de unges talentpris Northern Light Talent ved filmfestivalen i Berlin.

- Nu taler jeg for længst flydende tysk uden accent. Jeg tror, mine lærere fra folkeskolen ville blive overraskede, hvis de hørte mig tale sproget nu. Men faktisk bliver jeg ofte bedt om at tillægge mig accent i mine roller. Tyskerne er vilde med den danske lyd. Jeg bliver tit castet til roller, hvor rollen specifikt rummer en form for accent. Jeg har for eksempel spillet dansker, hollænder og svensker, og har tit heddet Jette, siger hun med et glimt i øjet målrettet journalisten.

Fra Tyskland bredte hendes netværk sig til London, hvor hun blandt andet har været med i den europæiske tv-serie The Spiral, hvor hun også spillede sammen med danskerne Thure Lindhardt og Paw Henriksen.

Retur til Danmark

I 2016 flyttede hun sammen med sin danske kæreste atter tilbage til København, hvor han etablerede sit eget firma. Samtidig havde Mette Lysdahl også fået kradset en anelse i overfladen i den danske branche. Via sit Herning-netværk til instruktøren Tomas Radoor, der selv er fra Hammerum, havde hun allerede haft en rolle i Klassefesten 2 - Begravelsen. Og så landede hun også en rolle i den tysk-danske coproduktion Under Sandet.

- Nu er mit danske netværk under opbygning, og så kan jeg hurtigt komme fra København og til Tyskland eller London. Det stadig her, jeg har langt de fleste af mine jobs.

Senest har Mette Lysdahl spillet med i efterårets TV2-krimiserie DNA.

- Jeg lærte Anders Bertelsen at kende under Klassefesten. Det var dejligt at arbejde sammen med ham igen. Han er det rareste menneske, og har været god til at åbne døre for mig.

Hvor drømmene fremover skal føre Mette Lysdahl hen, har hun ikke lagt en endelig ruteplan for.

- Hollywood ville da være både spændende og udfordrende. Men faktisk er jeg nået dertil, hvor det at være med i film, der betyder noget for nogen - historiske film, for eksempel. Det har stor værdi for mig. Film, jeg kan være stolt af… For eksempel som Margrethe den 1. i den historiske tv-serie Historien om Danmark. Den åbnede også flere danske døre for mig.

Og så var mødet med den gennemgående figur i Historien om Danmark, skuespilleren Lars Mikkelsen også en positiv oplevelse.

- Han er et særdeles givende mennesker og har siden optagelserne hjulpet mig.

Sproget, der tidligere drillede hendes yngre jeg, bekymrer hun sig aldrig om:

- Jeg er ligeglad med sprog, jeg skal arbejde på - tænk, at jeg skulle sige det. Men altså, hvis de ringer fra Hollywood, så er jeg selvfølgelig klar til at tage af sted. Også til en kommerciel komedie.

Mette Lysdahl kunne jo også bare gribe i sin gamle værktøjskasse og ringe til USA: Hi, I would like to attend a casting! Numrene kan hun i dag selv Google sig frem til uden at forstyrre Oplysningen.

Så, nu er det råd i hvert fald givet videre.

Mette Lysdahl i sin første tyske rolle, krimiserien SOKO. Sammen med svenske Li Hagman, der hjalp med at dække over danskerens dengang dårlige tyskkundskaber. Foto: Marc Meyerbröker, ZDF
Mette Lysdahl i rollen som Dr. Margrethe den 1. i tv-serien Historien om Danmark - slutbillederne af Margrethes død blev lavet i iskoldt havvand med en sikkerhedsdykker til at passe på hende.