Hvorfor stemme ja?

Udgivet:18. maj 2022, 11.12

Læsetid:1 minut

Michael Thomsen. Foto: PR-foto

Af Michael Thomsen og Elsebeth Villadsen henholdsvis byrådsmedlem i Herning Kommune for SF og formand for SF Herning

VALG At gå ind for at afskaffe noget lyder negativt, og man kan tro, der er tale om at miste noget.

Men det er der ikke tale om, hvis Danmark afskaffer forsvarsforbeholdet. Tværtimod kommer det for Danmark til at betyde indflydelse og deltagelse i fællesskabet om udviklingen af EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik.

Vi mener, det er uholdbart, at Danmark som det eneste af de 27 EU-lande ikke deltager i EU’s forsvarssamarbejde. Forsvars- og sikkerhedspolitikken er i et europæisk, og særligt EU-perspektiv, under hastig forandring, ikke kun på grund af krigen i Ukraine.

Engang var USA Europas hjælper, men den tid er forbi. Vi så det tydeligt, da Trump var præsident, en politik som Biden har fortsat - ganske vist ikke formuleret lige så skarpt. Og hvis Trump bliver præsident ved næste valg i USA, hvilket ikke er usandsynligt, kan europæerne slet ikke regne med USA. USA’s fokus og interesser er i disse år i stigende grad det østlige Asien: Blandt andet Kina.

Derfor må EU-landene stå sammen. Det gælder for eksempel i den fredsbevarende EU-mission i Bosnien, som Danmark på grund af forsvarsforbeholdet ikke kan deltage i, selvom det er vores nærområde.

Store sikkerhedspolitiske problemer venter også forude på tværs af grænserne i Europa: Flygtningestrømme på grund af klimaforandringer, sult og deraf følgende konflikter, misinformationskampagner, flere og voldsommere cyberangreb, der jo kan forvolde store skader på infrastrukturen, samt naturligvis også et uforudsigeligt Rusland.

Alle disse problemer kræver løsninger, besluttet i fællesskab af EU-landene, fordi grænseoverskridende problemer må og skal løses i et forpligtende fællesskab.

Ikke nødvendigvis med krudt og kugler, men med investeringer i blandt andet teknologi og fødevareproduktion, konfliktløsende og fredsskabende initiativer og missioner.

Det vil derfor klæde Danmark at afskaffe forsvarsforbeholdet og i stedet deltage i fællesskabet.

På den baggrund opfordrer vi til, at man stemmer ja 1. juni.

Elsebeth Villadsen. Foto: PR-foto

Indlæser debat