Selvfølgelig skal vi stemme på søndag

22. maj 2019, 10.30

Foto: Flemming Hansen

For mange midtjyder var det sikkert med et smil, der stadig strakte sig fra øre til øre, at de vågnede op i lørdags efter FCM-pokalsejren over Brøndby i Parken Store Bededag.

Jeg var selv en af dem. Glad og lidt træt efter en lang og underholdende dag i hovedstaden, hvor holdet endelig vandt den eftertragtede pokal med hjem til heden.

Meget flot præstation og fight, meget flot setup fra FCMs folk og frivillige i Fælledparken trods det elendige vejr og meget flot opbakning fra fansene - både i Parken og ved tv-skærmene.

Stærkt at 10.000 midtjyder valfartede til København for at bakke holdet og spillerne op i en kogende kulisse mod dobbelt så mange af de gule og blå.

Dagen derpå i det midtjyske blev der også snakket masser af fodbold, alt imens en helt anden kamp var i fuld gang på gader og stræder: kampen om vælgernes gunst.

Blandt andet på Torvet i Herning, hvor der var et leben af kandidater og hjælpere.

Ikke alene i anledning af folketingsvalget, mens også det forestående valg til Europa-Parlamentet.

Ingen tvivl om, at EP-valget står i skyggen af folketingsvalget, når de to valgkampe kører synkront. EP-kandidaterne har svært ved at trænge igennem, og mange danskere tror ikke, at valget betyder noget eller gør nogen forskel.

Det er vel et eller andet sted også ret naturligt, at mange vælgere føler, at det er lettere at forholde sig til forholdene i Danmark og politikerne herhjemme.

Når man tænker på, at der ved folketingsvalget her fra Vestjyllands Storkreds vælges 17 af de 179 mandater, lyder det selvfølgelig ikke af meget, at vi samlet i Danmark har 13 af de i alt 751 pladser i Europa-Parlamentet - eller 14 ud af 705, når Storbritannien forlader EU.

Men vort befolkningstal taget i betragtning er det faktisk mange. Til sammenligning er de cirka 83 millioner tyskere repræsenteret med 96 mandater.

Det pointerede blandt andre landsformand for Europabevægelsen, tidligere Tryg-koncernchef Stine Bosse, i lørdags på Torvet, hvor hun sammen med nogle af EP-kandidaterne talte med borgerne om EU-forhold og vigtigheden af at stemme på søndag 26. maj til EP-valget.

Fordi EU har så stor betydning for en lang række forhold, der vedrører Danmark og danskerne. Og fordi Europa-Parlamentet har direkte indflydelse på stort set al lovgivning, der vedtages i EU og dermed også gælder i Danmark - for eksempel på så væsentlige områder som arbejdsmarkedsforhold, klimapolitik, miljøindsats, energitiltag, arbejdskraft, migration, flygtningepolitik, cybersikkerhed og en fælles europæisk indsats mod hvidvask, skattesnyd og økonomisk kriminalitet.

?

Alt det er et faktum, uanset hvor meget eller hvor lidt vi interesserer os for eller mener om EU-forhold eller valget på søndag. Eller om vi er tilhængere af EU eller ej. Eller om vi ønsker at reducere EU's enorme bureaukrati.

Vi får ikke mere af det, vi er tilfredse med, eller mindre af det, vi er utilfredse med, ved blot at blive hjemme.

Så selvfølgelig skal vi stemme også ved EP-valget på søndag 26. maj.

Det er den bedst mulige vej til indflydelse på, hvad EU beslutter, eller hvad vi ønsker ændret i EU.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk