Ikastbo advarer mod telefonsvindel: Mand udgav sig for at være fra elselskab

Telefonsælgere udgav sig for at være fra det lokale elselskab i Ikast og forsøgte at lokke personlige oplysninger ud af ikastbo

13. april 2021, 13.14

Det står danskerne frit for, hvem de vil købe deres strøm af, og det får desværre nogle telefonsælgere til at se stort på loven. Foto: Erhvervsstyrelsen

IKAST En borger på Lyngtoften i Ikast blev mandag ringet op af mand, som udgav sig for at være fra Energi Ikast.

Men det var løgn. Det var i stedet et forsøg på at franarre borgeren oplysninger, som i værste fald kunne bruges til svindel og som minimum kunne bruges til at lade kunden skifte elselskab mod sin vilje.

- Det er noget svindel. Manden var veltalende og fortalte, at der var kommet en ny el-lov, som betød, at vi kun skal betale den øjeblikkelige produktionspris for strømmen, og fordi vi har en aftale med en fast kilowattpris, havde vi en del penge til gode, siger Erling Hansen, som blev bedt om at afgive forskellige personlige informationer, herunder bankoplysninger.

Et stigende problem

Men ikastboen var ikke sådan at løbe om hjørner med. Han smed røret på og ringede i stedet til Energi Ikast for at informere dem om, at nogle ringer rundt i deres navn.

Herefter ringede han til sin lokale avis for herigennem at advare andre.

Hos Energi Ikast, der har til huse på Europavej 2 i Ikast, understreger direktør Jørgen Mosegaard, at opkaldet ikke kom fra Energi Ikast.

- Vi bruger ikke de metoder. Vi ringer ikke til folk og sælger dem strøm. Vi har ikke noget callcenter. Det er altid den anden vej rundt, hvor kunder kontakter os, siger Jørgen Mosegaard, og tilføjer, at det langt fra er første gang, Energi Ikast har fået misbrugt sit navn af andre.

Siden 2003 har det været muligt for alle elforbrugere at vælge den elhandelsvirksomhed, man ønsker.

I 2016 blev der indført en omfattende elmarkedsreform for at få flere til at gøre brug af muligheden.

Det hjælper at melde det

Bagsiden af den frie konkurrence er, at nogle nye firmaer bliver yderst aggressive i deres markedsføring.

- Ulovligt telefonsalg blandt el-selskaber er desværre ikke noget nyt. Der er rigtig mange forskellige typer af det. Nogle ringer og siger, at de skal fakturere for det lokale selskab. Eksempelvis os. Andre siger til kunderne, at de kan sælge strøm til nærmest ingen pris, men de glemmer at fortælle, at man som kunde også skal betale nettarif, transportafgift til Energinet og ikke mindst elafgift plus moms til staten, fortæller Jørgen Mosegaard.

Telefonnummeret, som blev brugt ved opkaldet til Erling Hansen i Ikast, er ikke registreret nogen steder.

Der bliver heller ikke svaret, når man ringer tilbage på nummeret.

Men en internetsøgning viser, at Erling Hansen langt fra er den eneste dansker, der har fået opkald fra nummeret, og flere personer oplyser, at de er ringet op af et energiselskab, uden at forbrugerne har givet samtykke til at blive ringet op, hvilket er et krav i henhold til forbrugeraftaleloven.

Problemet med telefonsælgere, som lover guld og grønne skove er blevet så omfattende, at Forbrugerombudsmanden flere gange har måtte skride til politianmeldelser.

Eksempelvis i september 2020, hvor to energiselskaber blev meldt for ulovligt telefonsalg. Igen.

Det var nemlig ikke første gang, selskaberne overtrådte loven. Bøderne lød på henholdsvis 675.000 og 400.000 kroner, som blev betalt.

Så sent som 9. marts i år valgte selskabet Norlys Energi at politianmelde konkurrenten - elselskabet Fauna Energi (forhenværende Norström) for muligt bedrageri og vildledning af kunder. Det skete på baggrund af 1185 kundehenvendelser.

Derfor lyder budskabet fra Erling Hansen:

- Meld det, hvis de ringer, uden at du har givet tilladelse til at blive kontaktet.

Læs mere
Pas på svindlere i telefonen: Endnu en Herning-bank misbrugt
Abonnement