Advarsel til ældre om hacking

14. august 2019, 10.30

Gotfred Larsen.

HACKING Vi er i Ældre Sagen blevet bekendt med en uhørt fræk og udspekuleret sag om hacking.

En ældre medborger blev ringet op, fordi computerens antivirusprogram skulle opdateres, blev der sagt. Og det lød jo troværdigt, når de ringede og udgav sig for at være fra netop det firma, som leverer programmet. Derfor fik de adgang til computeren for at foretage opdateringen.

Undervejs i opdateringen havde de så også lige brug for nogle oplysninger. Og da personen både talte fejlfrit dansk og lød udsøgt venlig og hjælpsom, var det jo oplagt at hjælpe med oplysningerne.

Efter samtalen blev borgeren imidlertid ringet op af angiveligt både sin bank og politiet. For de havde registreret nogle uregelmæssigheder på kontoen, blev der sagt. Men nu skulle de nok hjælpe med at finde ud af, hvad der var sket. Og når banken og politi ringer, er der jo som regel ingen grund til at være mistænksom. Problemet var blot, at det var hackerne, som spillede både bank og politi. Men det afsløredes først for sent, da bankkontoen var tømt. Nærmere detaljer er ikke nødvendige her.

Jeg skriver ikke dette som advarsel, fordi der er meget nyt i det. Vi ved alle, det vidste borgeren her også, at vi aldrig skal oplyse vores CPR nr. og koder m.v.

Men jeg skriver det, fordi hele affæren alligevel var så anderledes, at mange af os, trods utallige advarsler, kunne fristes til at falde i.

Det nye og anderledes, som flere nok skal forvente at møde, er den totalt udspekulerede adfærd og tilsyneladende professionelle måde, det hele foregik på. Der var ingen udenlandsk accent. Der var ingen påtrængenhed i henvendelsen, kun tillidvækkende venlighed og hjælpsomhed. Derfor affødte det heller ikke umiddelbart mistanke om bluff og bedrageri, før det var for sent.

Affæren afslører hackernes store indsigt både i IT-verden og bankforretning. Og ifølge politiet er vedkommende borger ikke den eneste, der har været udsat for angrebet og er plumpet i. Derfor tager de sagen meget alvorlig.

Derfor denne advarsel ikke mindst til ældre medborgere, som synes at være mest udsat for sådanne forsøg på bedrageri.