Kom nu VIA! Der er behov for en ny læreruddannelse i Herning

25. januar 2021, 12.31

Peter Villadsen Foto: PR-foto

LÆRERUDDANNELSE Siden Herning Seminarium lukkede for omkring 30 år siden, har man utallige gange snakket om, at det ville være godt at få etableret en ny læreruddannelse i Herning. Indtil nu er det blevet ved snakken.

Nu lader det til, at der er et flertal på Christiansborg for at oprette en privat læreruddannelse i Herning.

En læreruddannelse, der potentielt vil kunne tiltrække studerende fra hele landet.

Men er der et behov for en ny læreruddannelse i Herning?

Ja det er der!

For et halvt års tid siden udgav Lærerstuderendes Landskreds (LL) en rapport, der anbefaler, at man opretter syv nye læreruddannelser i Danmark. Herning er et af stederne.

De unge lærerstuderende argumenterer blandt andet med, at geografi spiller en rolle, når man vælger uddannelse, og netop Herning er ét af de steder, hvor der er længst til en læreruddannelse.

De anbefaler videre i rapporten, at der oprettes nye uddannelser, hvor der allerede er eksisterende campus eksempelvis til sygeplejestuderende, som vi netop har startet op i Herning.

De studerende italesætter også den bekymring, der kan være om, at en ny læreruddannelse i Herning vil underminere de eksisterende uddannelser i for eksempel Nr. Nissum og Skive.

Men de skriver ganske rigtigt, at de studerende, der søger på en nyetableret læreruddannelse, ikke nødvendigvis ville have søgt på en af de nuværende uddannelser, så derfor vil deres forslag også kunne afhjælpe lærermanglen, da flere vil uddanne sig til folkeskolelærer.

Som i mange af livets andre forhold synes jeg, at man skal lytte til de unge!

Dele af VIA’s bestyrelse kan desværre ikke se muligheder i af oprette en ny læreruddannelse i Herning - hverken en privat eller en offentlig. Man tænker åbenbart på, at det er vigtigst at beskytte det eksisterende, frem for at udvikle noget nyt.

Det synes jeg, er en helt forkert tankegang.

Personligt ser jeg helst en offentlig læreruddannelse i Herning - eventuelt som en filial af eksempelvis Læreruddannelsen i Silkeborg. Hvis flertallet i VIA’s bestyrelse er imod en privat læreruddannelse, kan de jo bare oprette en offentlig!

Der er blevet snakket i 30 år. Nu må det være tid til handling. Hvis VIA ikke handler nu, kommer der sandsynligvis en privat læreruddannelse i Herning.

Jeg ville til enhver tid vælge en offentlig læreruddannelse, men jeg har det også sådan, at en privat læreruddannelse i Herning er bedre end ingen læreruddannelse. Kom nu VIA!