Skal Viborg- og Vesterholmvejs trafikforbedringer sættes i stå?

1. oktober 2020, 14.04

Jeg føler med de stakkels folk, der holder i lange køer for at komme ud fra sidevejene til Vesterholmvej, skriver Jacob Bach Jensen. Foto: Privatfoto

BUDGET Vesterholmvej bliver mere og mere trafikeret. Alle der har kørt på vejen om morgenen ved, hvad jeg taler om. Der er lang kø ved rundkørslen i Holing, og køen er endnu længere ude ved T-krydset ved Viborgvej.

Om eftermiddagen er det endnu værre. Her skal det arbejdende folk ud på Vesterholmvej fra alle sidevejene. Det er svært, for trafikken står nemlig helt stille. Derfor var jeg rigtig glad for, at der var en løsning på problemet i det budgetforslag, byrådet brugte som oplæg til årets budgetforhandlinger. Konkret var der i 2025 og 2026 afsat 34 millioner kroner til en ny aflastningsvej kaldet »Østerholmvej«. Jeg havde håbet, at projektet måske kunne fremskyndes lidt, men det fik V-flertallet desværre lavet rav i.

Jeg har kigget i budgetforligets nye investeringsplan, der løber frem til 2033. Den nye vej er nu fuldstændigt forsvundet. Alternativt kunne man have brugt pengene på at udvide Vesterholmvej. Men nu har forligskredsen helt afvist at gøre noget ved problemerne.

Man kan heller ikke påstå, at budgettet gør meget for sundhedsområdet. Herning er faktisk den kommune i Danmark, der bruger andenmindst på sundhed og genoptræning. Nu kan jeg så konstatere, at borgmesterens fløj har udskudt det nye Sundhedshus til 2027. Budgettet blev også en lang næse til hjælpemiddeldepotet. De nuværende bygninger er i dårlig stand, og der er stor pladsmangel. Alligevel udskyder forligsparterne et nyt depot til 2026. Der har også været planer fremme om at lave et såkaldt Generationernes Hus. Her er det planen, at lave demensboliger og ungdomsboliger i det samme byggeri. Det udskyder man nu til 2025. Det er måske meget fornuftigt at få overvejet projektet en gang mere.

Men hvorfor sløjfer og udskyder man alle disse projekter? Det gør de for at få råd til at udgrave en sø i rekordtempo. Der er tale om en kunstig sø mellem Tjørring og Gullestrup. Her kan der så afvikles kajakstævner og udstykkes dyre byggegrunde.

Det komiske er, at disse byggegrunde og noget af søen faktisk var med i det første budgetforslag. Her var der i perioden 2021-2024 afsat 37 millioner kroner til at udgrave noget af søen og udstykke mange byggegrunde. Det, synes jeg, personligt var et fint tempo. Det har nemlig i mange år gået trægt med at sælge grunde i den nuværende udstykning, og priserne har måttet nedsættes. Nu er der så kommet lidt mere gang i salget, så de afsatte 37 millioner kroner virkede vel meget moderat.

Samtidigt ville man så kunne have gjort noget ved trafikken på Vesterholmvej. Nu får vi så en mega stor sø i ét hug og mulighed for at afvikle kajakstævner om få år, imens at ældreområdet må vente og dem, der holder i kø lades i stikken.

Spørgsmålet er så, hvad det arbejdende folk, der holder i bilkøerne, får mest glæde af? Det var også planen at udvide Viborgvej med fire spor, så Viborgvej kan aftage mere trafik fra Vesterholmvej og Sjællandsgade. Dette arbejde var planlagt allerede til næste år, men igen spænder V-flertallet ben. De har nemlig udskudt udvidelsen i fem år. Det, synes jeg, er brandærgerligt, og jeg må sige, at jeg føler med de stakkels folk, der holder i lange køer for at komme ud fra sidevejene til Vesterholmvej. Alt sammen en nødvendighed for, at de kan passe deres arbejde og uddannelse. De kan så blive holdende der i rigtigt mange år endnu og hver dag sende varme tanker til de 28 ud af 31 byrådsmedlemmer, der på tirsdag udskyder byggerier og sætter trafikforbedringerne i stå.