Standpunkt: Velkommen til debatten

17. marts 2021, 09.57

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

På Herning Folkeblad hylder og værdsætter vi en god og konstruktiv debat, som foregår i en ordentlig tone.

Vi stiller gerne debatplads til rådighed i avisen og online på herningfolkeblad.dk/debat, og vi modtager hver eneste dag indlæg fra læsere og debattører med meninger og synspunkter, som vi bringer videre til andre læsere.

Det er dejligt at udgive lokalmedier i et område, hvor der er lyst til debat - og hvor debattørerne generelt er gode til at overholde vores nødvendige retningslinjer for debatten.

Vi har længe ønsket og arbejdet på at udvide debat-mulighederne yderligere for brugerne.

Så nu har vi søsat et nyt debatmodul online - på vores nyhedssite herningfolkeblad.dk og på vores digitale søndagsunivers forumsondag-herning.dk.

Så man udover deciderede debatindlæg til print og online også kan skrive kommentarer til artikler, klummer og andre læseres indlæg og synspunkter på vores sites.

Det fungerer sådan, at der i bunden af en artikel eller et indlæg er et felt, hvor du kan skrive din kommentar eller i en tråd kommentere andres kommentarer og meninger. I stil med det, du kender fra sociale medier.

Til forskel fra sociale medier accepterer vi dog ikke anonymitet, hvis man vil deltage i debatten.

Vi mener, at anonymitet og ytringsfrihed er en virkelig dårlig cocktail i onlinedebatter. For nogle mennesker hopper kæden helt af, når de kan udtrykke sig anonymt og ikke skal stå tydeligt til ansvar for det, de skriver - eller måden, de skriver på. Og den hårde tone skræmmer mange mennesker væk fra onlinedebatten.

En ny Megafon-måling, som TV 2 har fået lavet, viser, at 68 procent af danskerne holder sig væk fra at deltage i debatter på sociale medier, fordi de synes, at tonen er for hård og grov.

Det er ganske problematisk for demokratiet og den offentlige debat.

Vi håber at være med til at fremme den gode og konstruktive debat, nuancerne og mangfoldigheden i debatten, når man hos os skal stå ved sine meninger med sit navn og ikke bare kan gemme sig bag anonymitet og mærkelige dæknavne.

Det skal fremgå, hvem der mener hvad.

Sådan er det allerede med debatindlæg, der bringes i printavisen og online. Og sådan er det med vores nye debatmodul, som er en ekstra online-mulighed for abonnenterne.

For at kommentere en artikel eller en anden læsers debatindlæg skal man være logget ind, og et login kræver, at man har et af vores trykte eller digitale abonnementer.

Den model har vi valgt, fordi vi gerne vil skabe gode rammer for et mangfoldigt debatunivers for brugerne, hvor meninger brydes, og der er plads til forskellige synspunkter, men hvor vi langt bedre kan sikre, at tonen er ordentlig og ikke bremser folks lyst til at deltage. Og hvor vi holder øje, så der eksempelvis kan sættes en stopper for eventuelt groft sprog, personangreb eller indhold, der overtræder gældende lovgivning.

Jeg håber, du vil tage godt imod den nye mulighed og kommentere artikler og indlæg eller deltage i debatten om nogle af de mange aktuelle emner, vi skriver om.

Du kan jo begynde med at mene noget om ugens Standpunkt - nederst under klummen på herningfolkeblad.dk - eller samme sted skrive lidt om, hvorfor eller hvorfor du ikke deltager i onlinedebatter, og hvad du tænker om at benytte vores nye debatmodul.

Læs også
Standpunkt: Alt bliver godt igen