Nekrolog: Tidligere Martello-ejer død

12. december 2019, 12.49

Tidligere ejer af strikvirksomheden Martello i Herning, Flemming Bach, er død i en alder af 72 år. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Tidligere Martello-direktør Flemming Bach, Herning, er død i en alder af 72 år.

Flemming Bach kom oprindelig fra Brande, hvor han blev uddannet maskinarbejder og efterfølgende rejste rundt som montør ved danske motorvejsbyggerier. I 1967 arbejdede han et lille års tid som montør på Grønland.

Sideløbende havde han sammen med en flok kammerater pop-rock bandet The Danish Dreamers, som blandt andet spillede til baller på Hotel Dalgas og var med til at spille penge ind til byggeriet af Brande Hallen. Bandet lå i en del år stille, men blev genforenet i slutningen af 1990’erne, da de blev bedt om at spille igen til hallens 25-årsjubilæum, hvor Flemming Bach igen greb guitaren, og i årene efter blev det til flere koncerter på hyggeplan.

Jobmæssigt skiftede Flemming Bach spor, da han kom hjem til Danmark fra Grønland og mødte Britta, som dengang var designer i strikvarefabrikken Martello i Herning, som hendes farfar havde etableret og hendes far drev videre.

Flemming Bach var lærenem og nysgerrig, så han fik hurtigt omsat sin maskinforståelse til også at forstå produktionen i en tekstilvirksomhed. Fabrikken voksede ud af sine lokaler i Paghs Allé, og der blev bygget nyt på Tjørring Bakke, samtidig med at det unge par mere og mere overtog ansvaret for virksomheden og dens udvikling - hun som designer og han som den, der kunne sælge og styre produktionen.

Det var i de år, hvor store dele af tekstilarbejdspladserne generelt flyttede ud af Danmark - og også Martellos produktion flyttede til blandt andet Polen, Estland og Bulgarien, så da parret i 1995 opkøbte en anden af Hernings trikotagevirksomheder, Clipper, blev de to administrationer lagt sammen og domicilet i Tjørring blev tømt.

Kreativ og udadvendt

Flemming Bach oplevede årene med Martello som fantastiske arbejdsår. Han var kreativ og udadvendt, havde et godt ry blandt kunderne og var blandt de første tekstilvirksomheder i Danmark, der vendte eksportblikket længere ud i verden end de traditionelle nordiske markeder.

For den udvikling og nytænkning modtog han branchens pionérpris, Humlebien, hvilket han var meget stolt af.

I 2007 trak Britta og Flemming Bach sig ud af Martello og solgte familievirksomheden. Meningen var, at de ville til at rejse noget mere og opleve verden efter et arbejdsliv, hvor de havde forskudte højsæsoner - når hun havde allermest travlt med at designe næste kollektion, havde han en rolig periode, mens han fik travlt med at sælge varerne, når hendes spidsbelastning var overstået.

Men samtidig med at parret solgte livsværket, blev Flemming Bach ramt af nervebetændelse i benene og havde svært ved at gå, så de store rejser blev det ikke til - dog en årlig tur til Cannes samt en masse fornøjelige timer i familiens sommerhus i Søndervig, hvor Flemming Bach elskede at være, blandt andet fordi der var en stor omgangskreds i området, og med sit sociale væsen var han altid glad for både at have gæster og at komme i byen.

I 1980 blev Britta og Flemming Bach forældre til datteren Julie, som de adopterede fra Libanon, hvor de selv rejste ned for at hente hende få uger gammel. Julie bor i dag i København.

Familien boede gennem mange år i en villa på Gl. Landevej, men for fem år siden flyttede Britta og Flemming Bach i lejlighed i Bredgade med bedre muligheder for, at Flemming Bach selv kunne komme rundt.

Flemming Bach efterlader sig hustruen Britta og datteren Julie.

Bisættelsen har fundet sted. -sejer