Familie i corona-karantæne: Vi skal se masser af film

16-årig skolepige testet positiv for corona-virus. Nu må hun og forældrene ikke forlade deres hjem i to uger

12. marts 2020, 12.02

En familie i Herning må blive hjemme i to uger i karantæne, fordi datteren er testet positiv for corona-smitte, Den 16-årige elev fra Midtjyllands Kristne Friskole har to storesøstre. Den ene er ude at rejse, den anden bor ikke i Herning. foto: Romolo Tavani

HERNING 16-årige Line var godt træt, da hun fredag i sidste uge trådte ud af bussen foran Midtjyllands Kristne Friskole.

Sammen med 84 andre elever og 6 lærere havde hun kørt i bus i 18 timer hjem til Herning efter en uges skiferie i Østrig.

Line var ikke kun træt. Hun var syg, smittet med coronavirus.

- Jeg har det egentlig fint nu. Jeg fik selvfølgelig et chok, da jeg hørte, at jeg er testet positiv. Jeg har feber og ondt i halsen og brystet, men det er ikke lige så slemt, som man skulle tro. Det er ikke værre end at have influenza, fortæller Line.

Line ønsker at være delvist anonym ved at familiens efternavn ikke nævnes.

Feber på 39,5

Samtalen med Line og hendes forældre Mette og Henrik foregår over telefon tirsdag aften.

Mette fortæller, at hendes datter var træt og tog en lur, da hun kom hjem fredag eftermiddag. Lørdag morgen havde Line det pludseligt værre.

- Det var ikke bare lige træthed efter skiferien. Line havde fået 39,5 i feber. Vi ringede til vagtlægen. Der var 113 i kø foran os, så det blev en kort samtale. Vagtlægen havde travlt, og vi aftalte, at vi ikke skulle besøge nogen og ringe til vores egen læge mandag morgen. Så går det stærkt. En sekretær ringer og fortæller, at de kontakter Skejby Sygehus. Mandag eftermiddag kørte vi til Aarhus, og Line fik taget prøverne. Tirsdag morgen ringede de og fortalte, at hun er testet positiv.

- Jeg er slet ikke bekymret. Og nu ved jeg jo, at jeg er immun over for sygdommen, indskyder Line.

Kun på matriklen

Familien er sat i karantæne af myndighederne, efter Line nu er en af de - i skrivende stund onsdag aften - 514 danskere, der er smittet med coronavirus.

Lines far Henrik er i mellemtiden også kommet til telefonen, der ligger på køkkenbordet med medhør slået til. Han har lige været en tur ude i haven.

- Vi må ikke forlade matriklen de næste to uger. Jeg skal ikke på arbejde, før der er en afklaring med Line. Det samme gælder Mette. Og vi skal blive i karantæne, efter Line er erklæret rask, fordi det kan tage omkring 10 dage fra du bliver smittet, til sygdommen bryder ud, fortæller Henrik.

Han er ikke glad for udsigten til at være spærret inde i hjemmet.

Line bryder ind og fortæller, at hun snart skal til eksamen og vil bruge noget af tiden på at læse lektier.

- Og vi skal se masser af film sammen, tilføjer hun med smil i stemmen.

Urolig inden rejsen

Midtjyllands Kristne Friskole rejste med 85 elever fra 9. og 10. årgang til skisportsstedet St. Johann nær Salzburg i Østrig. Ved afrejsen var området ikke sat på Udenrigsministeriets liste over steder, man anbefalede folk at holde sig væk fra.

Mette fortæller, at de havde snakket i familien om det fornuftige i, at eleverne tog af sted.

- Jeg havde mine betænkeligheder, fordi situationen omkring coronavirussen var så forudsigelig. Jeg luftede ikke mine tanker over for hverken Line eller skolen. Jeg ville ikke gøre Line unødigt bekymret, og jeg ønskede nok heller ikke at fremstå som en hysterisk mor. Hverken skolen eller eksperter kunne forudsige, hvordan situationen ville udvikle sig, så jeg ønsker ikke at bebrejde nogen, at de tog af sted, siger Mette.

Flere må være smittet

Indtil videre er Line den eneste elev fra turen, der er testet positiv for coronavirus.

- Jeg kan ikke være den eneste, der er blevet smittet. Vi sad stuvet sammen i en bus i 18 timer på vej hjem. Vi talte om det inden rejsen. Vi aftalte at tage en masse håndsprit med. Det gjorde vi, og vi prøvede at være opmærksomme. Det er mærkeligt, at jeg er blevet smittet, siger Line.

Hun var parat til at møde i skole mandag morgen:

- Jeg følte mig helt rask. Det var kun feberen, der holdt mig tilbage fra at gå i skole. Nu har jeg hørt, at der er tre andre fra min årgang, der har været syge.

Indkøb i udhuset

Karantænen betyder, at familien må bede venner og familie om at klare deres indkøb.

- Det er strømmet ind med hilsener fra kolleger, venner, familie og ledere, der vil hjælpe os. Vi har haft de første ude at købe ind for os. De må ikke komme ind i huset, så de stiller varerne ude i udhuset, fortæller Mette.

Forældrene må gerne gå ture i området, så længe de holder en afstand på to meter til folk, de møder.

- Vi har skrevet ud til alle på gaden og kontakter i området, så de forstår, hvorfor vi bare går en bue uden om dem, fortæller Henrik.

Line holder kontakten til sine venner.

- Jeg får rigtig mange beskeder. Folk spørger, om jeg er okay. Vi holder kontakt, og folk er rigtig søde, fortæller Line, stadig med let feber og lidt ondt i halsen.