Ingen hjælpende corona-hånd fra Danish Crown

Danish Crown afviser at hjælpe konkurrent med corona-problemer

29. juni 2020, 13.14

Et coronaramt tysk slagteri giver indirekte problemer for en gruppe danske svineproducenter, som ikke kan komme af med deres svin. Foto: Reuters

Slagteri Tican har bedt Danish Crown om hjælp efter en coronalukning af et tysk slagteri. Det sker, efter at over 1300 medarbejdere er testet positive for coronavirus.

Selvsamme slagteri skulle have slagtet tusindvis af danske svin leveret af danske leverandører Tican.

- Vi er i en ekstrem situation - eller Tican er det, siger svineproducent Søren Overgaard, der er formand for 200 storleverandører til Tican, til landbrugsavsien.

Normalt bliver svin, der leveres til Tican, slagtet i enten Thisted eller Brørup. Her har Tican normalt kapacitet til at slagte 70.000 svin om ugen. Men en ombygning af slagteriet i Thisted har resulteret i, at man er kommet voldsomt bagud med slagtningerne.

Murphy lever ikke forgæves

Planen var, at flere tusinde svin ugentligt skulle sendes sydpå og slagtes hos moderselskabet. Men det spænder coronasituationen på slagteriet i delstaten Nordrhein-Westfalen nu ben for. Det betyder, at der er opstået en pukkel af svin herhjemme, som landmændene ikke kan komme af med.

Direktør Niels Jørgen Villesen fra Tican ærgrer sig over situationen.

- Ham Murphy fra Murphys lov har ikke levet forgæves. Alt hvad der kunne gå galt for os, det er gået galt. Men der er lys forude, mener han.

Direktøren forventer, at situationen igen vil være normaliseret til august.

Nej til at hjælpe

Tican har rettet henvendelse til konkurrenten Danish Crown for at høre, om man kan hjælpe med at komme puklen af svin til livs.

Danish Crown ser det dog ikke som koncernens opgave at hjælpe i den nuværende situation, lyder det fra selskabets formand, Erik Bredholt, til Landbrugsavisen.

- Vi er i konkurrence. Tican-Tönnies har i en periode investeret i at få flere grise til slagt. Vi er ikke sat i verden for at løse det problem. Det her har man bragt sig selv i. Og vi er konkurrenter, siger Erik Bredholt - der tilføjer, at man naturligvis gerne tager imod nye andelshavere, så hvis svineproducenterne skifter til Danish Crown mander man gerne op og passer kapaciteten til. /ritzau/