Herning bringes i spil som vært for EM i Skills

Danmark søger om værtsskabet til EuroSkills 2024, som ventes at trække op mod 100.000 tilskuere

23. januar 2020, 07.05

Herning var i 2018 vært for DM i Skills - danmarksmesterskabet for unge håndværkere. Nu gælder det ansøgningen om at stå for EuroSkills 2024. Foto: Tom Laursen

KONKURRENCE Som et led i strategien for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse søger Danmark om værtsskab for Euroskills 2024. Og Herning bliver i ansøgningen udpeget som hjemby for EM-finalen for Europas bedste håndværkere, fremgår det af en pressemeddelelse.

Står det til regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Herning Kommune, Region Midtjylland, og SkillsDenmark, skal de europæiske mesterskaber for erhvervsuddannelser i 2024 nemlig holdes på dansk jord i MCH Messecenter Herning.

De europæiske mesterskaber vil samle op mod 700 unge håndværkstalenter fra mindst 30 nationer til konkurrence i 35-40 forskellige fag. Over de tre konkurrencedage forventes 80.000-100.000 tilskuere at møde op.

- Det er mit håb, at Euroskills i Danmark kan være med til at give unge lyst til at tage en erhvervsuddannelse - på samme måde som EM i fodbold giver børn og unge lyst til at trække i fodboldtøjet, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i pressemeddelelsen.

Afgøres til marts

Også hos Hernings borgmester krydses der naturligvis fingre for, at Danmark og dermed Herning bliver valgt som vært.

- Vi håber meget, at vi får lov til at huse Euroskills, som ligger i naturlig forlængelse af vores mangeårige erfaringer som vært for store events. Da vi var værter for DM i Skills steg tilmeldingen til erhvervsuddannelserne i området betydeligt, og Euroskills kan forhåbentlig give samme effekt, siger Lars Krarup (V).

Satsningen skal ses som led i brandingen af erhvervsuddannelserne og være med til at sætte fokus på det høje faglige niveau i de danske erhvervsuddannelser. Derudover skal værtsskabet bidrage til en samlet fortælling om erhvervsuddannelserne som faglige spydspidser med udgangspunkt i blandt andet den grønne omstilling, digitalisering og stærke produktions- og servicefag i Danmark.

EuroSkills holdes hvert andet år, og det næste finder sted i Graz i Østrig senere på året.

Afgørelsen om placering af værtskabet i 2024 træffes 19. marts i år ved WorldSkills Europes generalforsamling. Holland og Danmark byder begge på værtsskabet i 2024, fremgår det af pressemeddelsen.

Hvem skal betale?

I pressemeddelelsen har parterne bag ansøgningen til EuroSkills oplistet dette budget, hvis det skulle lykkes at få EM-finalen til Herning:

Udgiften til Euroskills forventes at være cirka 120 millioner kroner. Det forventes, at interessentskabet opnår indtægter for salg af akkrediteringspakker, annoncer, markedsføring og kommercielle udstillere samt sponsorater. Hertil kommer tilskud fra blandt andet Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på op til 10 millioner kroner.

Den resterende del af budgettet, svarende til 45 millioner kroner, fordeles mellem nedenstående parter som følger:

Statens bidrag udgør 30 millioner kroner, bevilget af aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen (S, V, SF, DF, K. RV, LA)

Region Midtjyllands bidrag udgør fem millioner kroner.

Herning Kommunes bidrag udgør fem millioner kroner.

SkillsDenmarks bidrag udgør fem millioner kroner.