Endnu flere VIA-studerende i år

Ingeniøruddannelserne på VIA University College har i år fået knap 10 procent flere ansøgninger end sidste år. Også velfærdsuddannelserne er populære

7. juli 2020, 05.47

3,5 procent flere studerende strømmer til VIA. Foto: PR-Foto

UDDANNELSE Indsatsen for at få flere unge til at vælge en teknisk uddannelse, ser ud til at give pote. I hvert fald har knap 10 procent flere sammenlignet med sidste år valgt en af de ni ingeniøruddannelser, som VIA University College udbyder i Region Midtjylland, som deres førstevalg af uddannelse. Sammenlignet med 2018, da der blev sat ind fra politisk hold for at få de unge til at kigge mod disse uddannelser, er stigningen hos VIA på 28 procent. I alt har VIA i år modtaget 1363 ansøgninger til ingeniøruddannelserne.

- Vi er meget glade for fremgangen i søgningen til ingeniøruddannelserne. Vi har gennem længere tid forsøgt at rette de unges opmærksomhed mod de tekniske fag, fordi vi ved, at arbejdsmarkedet jo mangler medarbejdere på det område, og nu ser det for alvor ud til, at ansøgerne har lyttet, siger prorektor på VIA Gitte Sommer Harrits i en pressemeddelelse.

Særligt uddannelsen til softwareingeniør er populær hos årets ansøgere. I alt har 442 søgt om en studieplads på den uddannelse, heraf har 248 uddannelsen som førsteprioritet.

Sammenlignet med 2018 er der hos VIA tale om en stigning på 67,4 procent i det samlede antal ansøgninger til den uddannelse, mens stigningen i antallet af førsteprioritetsansøgninger er på 46,7 procent.

Populære uddannelser

Også de store velfærdsuddannelser oplever i år en øget søgning. VIA udbyder sygeplejerskeuddannelsen seks steder i Region Midtjylland, og samlet set har 1230 ansøgere sygeplejerske øverst på deres liste over drømmeuddannelser. Det svarer til en stigning på 2,1 procent sammenlignet med sidste år. I alt har VIA modtaget 3926 ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen.

Efter sommerferien slår VIA dørene op til en ny sygeplejerskeuddannelse i Herning. Der bliver 40 studiepladser i Herning, og som vi skrev i gårsdagens avis bliver der rift om de pladser. 94 har søgt den nye uddannelse - heraf har 49 ansøgere uddannelsesstationen i Herning som deres førsteprioritet.

- Arbejdsmarkedet mangler sygeplejersker, så det er meget positivt, at vi også oplever en pæn søgning til den uddannelse, siger Gitte Sommer Harrits.

Mens både lærer- og pædagoguddannelsen hos VIA har nogenlunde samme antal ansøgninger som sidste år, ser det ud til, at flere unge drømmer om at blive socialrådgiver. Her er der en stigning på 16,4 procent sammenlignet med sidste år.

Flere har søgt ind i år

VIA University College udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 byer i Region Midtjylland. I kølvandet på corona og efter aftale med Uddannelses- og Forskningsministeriet er der i år oprettet godt 200 ekstra studiepladser - fordelt på både velfærdsuddannelserne og de privatrettede studier med lav ledighed. Baggrunden er, at der har været et ønske om at give flere unge mulighed for at komme i gang med at studere, da corona har gjort det vanskeligt for de unge at rejse eller arbejde under deres sabbatår.

Forventningen har været, at flere ville søge ind på en uddannelse i år, og VIA har også modtaget 3,5 procent flere ansøgninger end man fik året før. I alt har VIA modtaget 18.566 ansøgninger, og af dem har 8246 ansøgere en VIA-uddannelse som deres første.

- Til langt de fleste af VIA’s uddannelser har vi modtaget flere ansøgninger, end vi har studiepladser til, men i år har vi glædeligvis flere pladser, end vi plejer at have. Den store søgning til professionsbacheloruddannelserne hos VIA er et bevis på, at mange unge er tiltrukket af studier, der har et højt teoretisk niveau og samtidig er tæt på praksis. Samtidig er der tale om uddannelser, der fører til job, som i høj grad giver mening - vi har jo eksempelvis under corona-krisen tydeligt set, hvor vigtig en rolle blandt andet sygeplejersker, bioanalytikere og lærere spiller for samfundet, siger Gitte Sommer Harrits.