Ved I, hvad en efterskole er?

25. februar 2021, 12.13

Filip Knudsen. Foto: Privatfoto

GENÅBNING Vi er der igen. Regeringen har for andet forår i streg sat efterskoler i samme bås som almindelige folkeskoleelever. Der er blevet åbnet for, at efterskoleelever og generelt afgangselever må komme tilbage i skole fra på mandag. Der er bare et enkelt »men«. Det er kun i Vest- og Nordjylland, de dele af landet, der har lavest smittetryk, og så giver det jo ret god mening. Men igen. Nej. Selvfølgelig giver det mening i forhold til den almindelige folkeskole, da det er elever, der bor hjemme ved deres forældre og derfor bor, hvor de går i skole. Sådan er det ikke på efterskolerne. Jeg bor selv i Herning, men går på Frøstruphave Efterskole, som ligger i Vardeegnen. I Region Syddanmark. Rundt regnet kommer 80 procent af eleverne på efterskolen fra Vestjylland. Allerede der giver det ikke mening, at vores skole så skal være lukket, fordi bygningen ligger i en mere udsat del af landet.

Omvendt er der efterskoler i Vestjylland med elever fra Kolding og andre udsatte områder, men de har grønt lys til en åbning. Hvordan kan det give mening? Vi er en lille boble, som ikke blander os med resten af samfundet, og vi slæber derfor ikke smitte ind på skolen andetstedsfra.

Mange efterskoleelever har valgt i dag at strejke fra online-undervisningen for at markere det budskab, vi har. Den er vi fra Frøstruphave med på, og i dag er ingen mødt ind på Teams for at modtage undervisningen. Ikke for at tvære nogen lærere, men vi føler ikke, vi bliver taget seriøst som en anderledes skole end folkeskolen. Det lugter langt væk af, at regeringen mangler indsigt i, hvad det vil sige at gå på efterskole.

Efterskoler er landsdækkende, og det giver ikke mening at kigge på regionale smittetal, når de skal åbnes.

Så kære politikere og i særdeleshed regering: Lad os komme hjem til efterskolerne! Det er vores drøm, og den burde være realistisk.

Læs også