Skjern Enge for vådt: Misser status som Naturnationalpark

Kommunen fastholder udvalg, der arbejder for en lokal nationalpark trods afslag fra Miljøministeriet

6. oktober 2021, 10.14

Det har været et håb for et flertal i Ringkøbing-Skjern Byråd at gøre Skjern Enge til først en nationalpark, senere til en naturnationalpark. Her holder borgmester Hans Østergaard (V) - forrest - og viceborgmester Søren Elbæk (S) møde med miljøminister Lea Vermelin (S) forud for hendes beslutning om, hvilke 23 områder i Danmark der skal udlægges til naturnationalparker. Her kommer Skjern Enge ikke i betragtning. Derfor overvejer byrådet lige nu at gøre området til en naturpark. Foto: Jesper Wind

RINGKØBING-SKJERN Da Miljøministeriet i for nylig offentliggjorde bruttolisten over 23 mulige nye danske naturnationalparker, var det uden Skjern Enge, som Nationalpark Skjern Å-udvalget ellers havde indstillet.

Engene er for våde om vinteren og dermed ikke egnede til helårsgræsning, hvilket er et krav til nye naturnationalparker. Det konkluderede Miljøministeriet, skriver Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

Men i Miljøministeriets bemærkninger til Skjern Enge var der en anerkendelse af områdets unikke naturværdi - en naturværdi, som Nationalpark Skjern Å-udvalget da også på sit seneste møde i sidste uge besluttede at arbejde videre for at sætte nationalt og internationalt spotlys på.

- Vi bibeholder den formelle organisering af Nationalpark Skjern Å-udvalget som et §17, stk. 4-særudvalg i hvert fald frem til konstitueringen efter kommunalvalget, og vi har bedt Nationalpark-sekretariatet om at bruge tiden frem til nytår på at undersøge de forskellige andre scenarier for at fremhæve Skjern Å med ådal og delta, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Hans Østergaard har siddet som formand for Nationalpark Skjern Å-udvalget, siden udvalget i 2018 blev oprettet i samarbejde med Herning Kommune med henblik på at sikre, at Danmarks sjette nationalpark blev omkring Skjern Å.

Afsøger muligheder

Evalueringen af de eksisterende fem nationalparker, som skulle bane vej for oprettelsen af flere danske nationalparker, blev imidlertid midtvejs i udvalgets arbejde udskudt på ubestemt tid. Og i takt med at der kom politisk fokus på Christiansborg på oprettelsen af naturnationalparker, skiftede Nationalpark Skjern Å-udvalget også retning.

- Nu har Nationalpark Skjern Å-udvalget bedt Skjern Å-sekretariatet kigge på mulighederne i Skjern Enge. Det kunne for eksempel være at se på, om der i en dialog med Naturstyrelsen kan etableres gennemgående stier langs åen, eller om det i stedet er en naturpark, vi skal gå efter at etablere, fortæller Hans Østergaard.

Indlæser debat...