Million-projekt skal gøre midtjyske firmaer grønnere

Aarhus Universitet i Herning skal skabe grønnere virksomheder i det EU-støttede projekt »Greenbizz«

Udgivet:30. juni 2020, 14.51

Læsetid:3 minutter

Transportvirksomheder kan ikke få adgang til mange af verdens byer, hvis de ikke overholder de stadig strengere regler mod forurening i storbyerne. Det er bare et af de krav, som den grønne omstilling fører med sig. Foto: Thomas Lekfeldt/ Ritzau Scanpix

3 år siden

ERHVERV Virksomheder har svært ved at omfavne den grønne omstilling. Især når det gælder om at benytte vedvarende energi. Det skal et nyt forskningsprojekt ved Aarhus Universitet i Herning lave om på. Her skal man sammen med universiteter i Norge og Sverige finde metoder til at motivere hovedsageligt små og mellemstore virksomheder - de såkaldte SMV’er - til at omstille sig til en mere bæredygtig virksomhedsdrift.

Det er universitetets Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, der skal hjælpe virksomhederne med en grønnere forretning i nyt nordisk forskningsprojekt.

Målet er at øge anvendelsen af vedvarende energi i nystartede virksomheder og hos SMV’er.

Når det gælder den grønne omstilling, mangler startups og små og mellemstore virksomheder ofte viden og konkrete værktøjer til at udvikle grønne og bæredygtige forretningsmodeller.

Derfor har man søsat forskningsprojektet »Greenbizz«, som bliver støttet af EU med over 11 millioner kroner.

Vigtig grøn omfavnelse

Sammen med Chalmers Universitetet i Sverige og Højskolen Østfold i Norge skal CGC Forskningscenter ved instituttet i Herning undersøge, hvordan man kan øge anvendelsen af vedvarerede energi hos virksomhederne og motivere dem til at udvikle grønne forretningsmodeller.

Professor Peter Lindgren hos CGC ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi er initiativtager til projektet, der skal hjælpe SMV’erne med mere bæredygtige og grønne forretningsmodeller. Virksomhederne skal ikke kun omfavne den grønne omstilling for miljøet og klimaets skyld, mener han. Men fordi det er en forretningsmæssig god idé.

- Regeringer, kunder og ansatte verden over lægger et stigende pres på, at virksomheder skal drive en forretning, der benytter energi fra grønne og vedvarende energikilder. Mange virksomheder får svært ved at overleve på længere sigt, hvis de ikke omfavner den grønne omstilling, siger Peter Lindgren i en pressemeddelelse.

Professoren nævner transportbranchen, som et konkret eksempel på udviklingen. Her kan mange transportvirksomheder for eksempel ikke få adgang til mange af verdens metropoler, hvis de ikke overholder de stadig strengere regler mod forurening i storbyerne. Den grønne dagsorden rammer også SMV’erne og startups, og de har et stort behov for at få udviklet deres viden og tilbudt nye brugervenlige værktøjer til udvikling af grønne forretningsmodeller, vurderer Peter Lindgren.

I Danmark udgør SMV’erne 99 procent af landets cirka 300.000 virksomheder. Det er derfor afgørende at få disse virksomheder til at se mulighederne i at omstille til vedvarende energi, hvis målet om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 skal indfries.

Mangler værktøjerne

Mange virksomheder ser dog allerede potentialet i en grøn omstilling. Ifølge undersøgelser foretaget af erhvervsorganisationen »SMVdanmark« er udfordringen imidlertid, at virksomhederne mangler værktøjer til at komme i gang og viden om, hvor i virksomheden det er bedst at lave de grønne investeringer.

- De nuværende grønne forretningsmodelsløsninger og værktøjer er udviklet til store virksomheder. Derfor er det vanskeligt for mindre virksomheder at gennemskue fornuften i investeringer i bæredygtige energiformer og forretningsmodeller. Ledelsen i mindre virksomheder har samtidig travlt med den daglige drift - ikke mindst i disse corona-tider - og mangler både tid og ekspertise til at gå i gang med en grøn omstilling, siger Peter Lindgren.

Det er her, »Greenbizz« skal komme med løsninger. Målet er at rekruttere 60 virksomheder ud af en gruppe på cirka 2000 startups og SMV’er fordelt over Sverige, Norge og Danmark. Inden projektets afslutning er ambitionen, at virksomhederne skal øge deres forbrug af vedvarende energi med op til 10 procent.