Klumme: Sommerhuse i høj kurs trods krise

Rekordmange handler og stigende sommerhus-interesse

14. maj 2020, 11.04

Danskerne er vilde med sommerhuse i disse corona-tider. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

KLUMME Arbejdsløsheden buldrer op, og virksomheder falder på stribe. Dansk økonomi er slået i jorden af en ubuden gæst, og det sætter mange danskeres privatøkonomi på en prøve. Ikke desto mindre virker aktiviteten på sommerhusmarkedet til at være i bedste velgående. Faktisk har der de seneste uger været rekordmange handler af sommerhuse, og interessen synes ikke at være på vej ned. Indtil videre virker det som om, at frygten for en aflyst sommer dominerer frygten for nedtur i privatøkonomien.

Boligsidens ugentlige tal for bolighandler afslørede forleden, at der i uge 18 blev solgt 444 sommerhuse på tværs af landet. Det er mere end dobbelt så mange, som der i gennemsnit blev solgt fra 2015-2019, hvor tallet for samme uge blot lød på 220 sommerhuse. Generelt har efterspørgslen efter sommerhuse været meget høj i år, men det er blevet taget til nye højder de seneste uger, hvor antallet af handler er eksploderet og nu ligger godt 15 procent over niveauet, før Danmark blev sat i lockdown - endda korrigeret for normale sæsonudsving. Tilsvarende har antallet af homes sommerhusfremvisninger også været rekordhøjt i april, efter det tog et mindre dyk i marts, hvilket tyder på, at interessen ikke umiddelbart er aftagende. Rekorden blev eksempelvis også slået i Region Midtjylland, hvor home alene lavede 236 sommerhusfremvisninger - cirka 100 mere end den hidtidige rekord.

Vesterhavs-effekten

Danskernes efterspørgsel efter sommerhuse synes altså i den grad at være i flor. Meget af disse ugers ekstra interesse kan givetvis forklares ved de mange aflyste sommerferieplaner, idet mange danskere dermed har fået rettet deres blik væk fra Amalfikysten og mod Vesterhavskysten. Denne effekt er også meget tydelig, hvis man kigger på, hvor mange bookinger, der er lavet af udlejede sommerhuse til denne sommer. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at bookinger lavet af danskere er steget med 47 procent - og hele 71 procent, hvis man alene kigger på juli. Det kompenserer hen over sommermånederne næsten fuldt ud for, at der er 23 procent færre udenlandske bookinger, selvom det dog i maj og juni formentlig godt vil kunne mærkes, at der er lidt mere tomt i sommerhusområderne, end der plejer. At der selv i sådan en tid er så god mulighed for at leje sommerhuse ud, kan også være med til at holde værdien af sommerhuse oppe.

Yderligere har vi set, at realkreditmarkedet er ved at komme sig oven på rentechokket i marts, og man kan nu igen få 30-årige fastforrentede lån med en rente på en procent til en fornuftig kurs. Dermed er det, efter en lidt dyrere omgang i marts, igen blevet billigt at finansiere sit boligkøb.

Det er måske stadig lidt overraskende, at efterspørgslen efter sommerhuse er så stor – men for tiden må vi tage alle de positive overraskelser til os, vi kan. Efterspørgslen vil også være med til at holde hånden under priserne, så selvom vi i Danske Bank forventer et samlet prisfald på en procent på boligpriserne i år, vil denne sommerferieeffekt lade det værste gå forbi sommerhusene – hvilket altså er gode nyheder for landets sommerhusejere. Normalt ved nedgange i økonomien, er sommerhuse lidt et luksusgode, og derfor noget af det første folk skærer ned på. I år har sommerhusene dog fået tilført den ekstra luksusværdi i at kunne tilbyde danskerne et andet sted at holde sommerferie end deres hverdagsbolig – og indtil videre synes denne effekt at kunne dominere, at økonomien altså ikke er helt på toppen i disse dage.