Nature Energy vil forsyne 200.000 husstande med biogas

Hvis CO2-afgiften på biogas bliver fjernet, vil Nature Energy tilbyde biogas til 200.000 husstande i Danmark.

Udgivet:09. december 2022, 06.00

Læsetid:2 minutter

Naturgas kan, hvis det står til Nature Energy, være på vej til 200.000 gasfyrede husstande rundt om i landet, hvis altså CO2-afgiften på biogas bliver fjernet. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN 200.000 danske husstande skal forsynes med dansk biogas i stedet for fossil naturgas. Det er et af hovedpunkterne i en ny forsyningsplan fra Nature Energy, der producerer biogas.

Gassen skal kunne leveres om mellem 18 og 24 måneder og være et grønt alternativ, mens husstande i landet overgår til fjernvarme og varmepumper. Det skal blandt andet ske ved at opføre 12 nye biogasanlæg rundt om i landet.

Det fortæller Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i Nature Energy.

- Og det betyder så, at husstandene vil kunne få klimavenlig biogas i stedet for russisk naturgas.

- Og det vil vi kunne gøre, uden at der skal graves op i byer og forhaver, og kunderne skal ikke ud og investere i at købe nyt udstyr. De kan bruge deres nuværende gasfyr, siger han.

For at kunne realisere planen, skal biogas fritages for CO2-afgift. Som det er nu, betaler man nemlig samme pris for biogas, som man gør for naturgas.

Nature Energy vil gøre det for en pris på omkring 22.500 kroner om året for en husstand, hvilket er cirka det samme, som man betaler for fjernvarme, fortæller Ole Hvelplund.

For Nature Energy er det en fin forretning at levere gas til de mange husstande, og ud over det, er det også en gevinst, at der kommer flere biogasanlæg i landet, fordi det kan reducere udledningen fra landbruget.

Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri Energi, kalder det "en fantastisk mulighed" og siger, at der er brug for at handle i den energikrise, vi står i.

Han fortæller, at planen kan være med til at løse mange husstandes problem med høje energipriser og erstatte det med grønt og bæredygtigt alternativ.

- Danskproduceret biogas er førende i Europa - og sådan set også i verden. Vi har 30 procent biogas allerede i vores gasnet.

- Og efter vores vurdering kan det skaleres, så vi allerede om fem år kunne stå med et 100 procent gassystem i Danmark, siger Troels Ranis.

Han siger - lige som Nature Energy - at biogas bør fritages for CO2-afgifter. Det vil nemlig både gøre gassen til at betale for danskerne. Og så bør man ikke pålægge et bæredygtigt og grønt energiprodukt, siger fortæller han.

/ritzau/

Indlæser debat