Tirsdagstanker: Vigtig viden eller ligegyldig info?

27. april 2021, 10.17

Karsten Matzen. Foto: Henrik Ole Jensen

SPØRGESKEMA Her i coronatiden synes jeg, at det offentlige (ingen nævnt, ingen glemt) helt overordnet set har gjort et enestående stykke arbejde, som har reddet os fra mange ulykker. Man har tacklet krisen på en sådan måde, at vi har klaret os bedre end de fleste andre lande. Det kan man kun have respekt for.

Men det offentlige er dog ikke ufejlbarligt. Se bare her:

I min tid som skoleinspektør sendte et ministerium engang et spørgeskema med en række spørgsmål om, hvor handicapvenlig skolen var.

Som udgangspunkt jo en sympatisk sag. Der skulle blandt andet svares på, om hunde kunne komme ind. Hvorfor? Jo, for hvis der lå den forkerte type rist foran en yderdør, kunne en førerhund komme til skade med kløerne. Det var bare ét af en byge af spørgsmål.

Da spørgeskemaet kom, fik det ikke den højeste prioritet hos mig, og det gjorde det med skam at melde heller ikke, da de første rykkere dukkede op. Til sidst blev der dog sat trumf på (trusler om et eller andet ubehageligt, jeg kunne komme ud for), så jeg svarede omsider efter bedste evne. Derefter hørte jeg aldrig mere til det.

»Vigtig viden eller ligegyldig info?« spurgte Anders Breinholt i »Natholdet«. Her var der tale om ligegyldig info.

Er det da ikke vigtigt, at handicappede kan have adgang til de offentlige bygninger? Afgjort!

Men registret blev vist aldrig oprettet, så de rigtig mange timer, der må være brugt på projektet centralt og ude i utallige offentlige bygninger, kunne have været anvendt bedre. Opdateringen af sådan et register ville kræve et helt sekretariat, så det er nok bedst, at det aldrig kom til verden.

På skolen havde vi af og til besøg af mennesker, som var afhængige af en kørestol. Hvis de var usikre, brugte de deres sunde fornuft og spurgte på forhånd, hvordan besøget kunne lade sig gøre. Ingen af vores gæster havde mig bekendt haft den tanke at slå op i et register for at finde ud af, hvordan skolen var indrettet, og der var aldrig problemer med besøgene. For den enkelte er det selvfølgelig vigtigt at kende de aktuelle forhold, man kommer ud for, og det klares bedst direkte.

Skulle nogen af og til være utilfreds med informationen om corona, så kan man glæde sig over, at den altovervejende er vigtig viden - ja, der slipper faktisk ikke ligegyldig info med.

Indlæser debat...