Respekt om redningsfolkene: Trafikanter viser hensyn

Trafikanter viser hensyn, når der kommer biler med udrykning, og der er rimelig ro til arbejdet på ulykkesstederne

19. maj 2019, 08.03

Ambulancer og brandbiler skal hurtigt frem i trafikken, og generelt er trafikanterne gode til at vise hensyn, men et ekstra kig i spejlene ville hjælpe på, at udrykningskøretjerne bliver set i god tid. Foto: Flemming Hansen

HERNING Hvert minut tæller, når en ambulance eller en brandbil skal frem i trafikken, men hvordan opfører vi os som trafikanter, når vi møder udrykningskøretøjerne i trafikken.

- Generelt er bilisterne gode til at vise hensyn, men der er nogle, som ikke opdager os, fordi nye biler er lydtætte, fortæller ambulancebehandler Flemming Jørgensen fra Falck i Herning.

Den oplevelse genkender beredskabsinspektør Peter Fjord Kristensen også. Han er en af indsatslederne fra Brand & Redning MidtVest.

- Det er generelt, at folk bliver overrasket over, at vi kommer. Det er typisk, at de opdager os ret sent, fortæller han.

Peter Fjord Kristensen mener, at det skyldes en kombination af, at udrykningskøretøjer ofte kører hurtigt, og at trafikanterne ikke orienterer sig nok i spejlene.

- Nogle gør det korrekte og trækker ind til siden. Andre aktiverer katastrofeblinket for at signalere, at de har set os, siger indsatslederen.

Han oplever fra tid til anden uhensigtsmæssig adfærd i trafikken, eksempelvis hvis folk holder for rødt lys, når udrykningskøretøjerne kommer.

- Vi skal ikke frem for enhver pris. Hvis der ikke er fysisk plads, må vi vente. Ellers skaber det andre farlige situationer, hvis folk kører ud i krydset for rødt lys, siger Peter Fjord Kristensen.

Flemming Jørgensen fra Falck har 33 års erfaring på vejene, og han kan mange gange forudse, hvad trafikanterne vil gøre.

- Nogle overreagerer og bremser, og det er det farligste for os, fordi så skal vi op at stå på bremsen, forklarer ambulancebehandleren.

I faktaboksen giver de to redningsfolk gode råd til, hvordan man skal agere, når de blå blink skal forbi.

Synlighed er vigtig...