Vi skal have skabt ordnede forhold for vores plejefamilier

10. januar 2020, 12.09

Vinnie Borbjerg, medlem af Herning Byråd for Socialdemokratiet. Foto: Flemming Hansen

BØRN Nu har jeg læst og hørt rigtig mange meninger om Mette Frederiksens nytårstale.

Jeg er ikke altid 100 procent enig med vores statsminister Mette Frederiksen, men hører jeg hendes tale korrekt, er jeg enig. Jeg hører nemlig ikke, at hun ønsker mindre forebyggelse og flere tvangsfjernelser af børn. Derimod hører jeg, hun siger, at de børn, der anbringes, skal anbringes langt tidligere. Forældrene skal ikke have den ene chance efter den anden på bekostning af barnets trivsel og ret til at udvikle sig positivt.

Jeg tror på, vi har fået børnenes statsminister, som lytter til fagfolkene rundt omkring i Danmark.

Fornyelig hørte jeg i radioen, at jo yngre børnene er når de anbringes, jo bedre udvikler de sig. Hvis de vel og mærke har kontinuitet i anbringelsen og kommer til en faglig kompetent familie, som har en faglighed, der passer til barnets udfordringer. Derfor giver Mettes Frederiksens tale endnu mere mening.

Jeg er, som Mette Frederiksen ved, ikke enig i, at børnene skal bortadopteres. Det er børn med særlige behov, som har brug for voksne langt mere end mange andre børn. For det første har de ret til at se deres biologiske familie i det omfang, det kan lade sig gør. Igen skal der tages hensyn til barnets behov. Det skal være for barnets skyld, der er samvær. Vi skal turde tage de beslutninger.

Jeg håber og tror på barnets reform igen vil blive taget op, så kommunerne igen bliver påmindet om den lovgivning, der er lavet. Den skal måske revideres, så der står »skal« i stedet for »kan« i mange af sætningerne. Jeg mener, der skal være langt flere videreførte anbringelser, end der er i dag. Da det skaber ro for både barn, biofamilie og plejefamilier, som vil betyde barnet får ro til at udvikle sig.

Jeg mener, som både Socialpædagogernes Landsforbund og Plejefamiliernes Landsforening, at vi skal have skabt ordnede forhold og vilkår for vores plejefamilier i Danmark, så vi kan være med til at sikre stabiliteten i anbringelserne.

Burde plejefamilierne ikke ansættes ud fra deres kvalifikationer både menneskelige og faglige kompetencer i stedet for at kunne sættes ned i løn, når de gør et godt stykke arbejde? Burde de ikke også kunne trække sig tilbage engang og have en pensionsordning?

Jeg ser frem til Regeringens samlede udspil på området. Der er plads til forbedringer, som det er i dag.

Godt nytår.