Arbejdsulykken på Elia: Afdødes arbejdsgiver får bøde på 120.000 kroner

Smedevirksomheden Flias A/S fra Herning får bøden for at have ladet sin afdøde medarbejder bruge et redskab, der ikke var godkendt til formålet

17. maj 2021, 16.01

Arbejdsulykken på Elia i marts har nu ført til et bødeforlæg på 120.000 kroner til den afdøde medarbejders arbejdsgiver. Foto: Flemming Hansen

HERNING Det var et brud på arbejdsmiljøloven, da en 46-årig mand fra Vildbjerg 23. marts omkom i en af de 30 meter høje skorstene på kunstinstallationen Elia i Birk.

Det konkluderer anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi, som har givet den afdødes arbejdsgiver en bøde på 120.000 kroner. Det drejer sig om smedevirksomheden Flias A/S i Herning, hvor den 46-årige mand var ansat.

- Virksomheden får bøden for at have overtrådt arbejdsmiljøloven ved at have brugt et forkert redskab, siger specialanklager Ulrik Panduro, som oplyser, at det forkerte redskab er en bådsmandsstol, der ikke er godkendt til personløft.

- Der findes to redskaber, der er godkendte. Det ene er en kurv med lukkede sider, fastslår Ulrik Panduro, som henviser til Arbejdstilsynet for oplysninger om, hvad der i øvrigt er lovligt at bruge.

LÆS OGSÅ:
Arbejdstilsynet udsteder påbud efter dødsulykke på Elia: Reparatør var ikke sikret mod klemning og stød
+Abonnement

Døde af kvæstelser

Med bøden til mandens arbejdsgiver er kun den ene af to sager bragt til ende, da kranfirmaet stadig er under efterforskning.

Den afdøde mand blev 23. marts hejst ned i skorstenen af Kranselskabet Bo Nielsen for at skifte lys på kunstinstallationen. Sagen udviklede sig dengang til en mange timer lang redningsaktion, da kollegerne ikke længere kunne komme i kontakt med den 46-årige.

Desværre var han afgået ved døden, da det sent på aftenen lykkedes at få ham fri.

En obduktion har vist, at manden døde af kvæstelser under nedhejsningen, men Midt- og Vestjyllands Politi har tidligere ikke ønsket at uddybe, hvilke kvæstelser der er tale om.

LÆS OGSÅ:
Bestyrelsesformand for Elia efter Arbejdstilsynets rapport: Det er utrolig trist og tragisk
+Abonnement

Ingen kommentarer

Arbejdstilsynet har tidligere oplyst til Herning Folkeblad, at bådmandsstolen, som den 46-årige mand blev hejst op og ned i, »ikke var sikret mod klemning og/eller stød«.

Herning Folkeblad talte mandag eftermiddag med direktør Jens-Ole Raunsgaard fra Flias A/S.

Han ønsker ikke at kommentere hverken bøden eller selve sagen, da han med egne ord stadig er meget berørt af sagen.

Indlæser debat...