Kritisable våbenkøb

Udgivet:02. februar 2023, 11.56

Læsetid:1 minut

Christian Juhl. Foto: Steen Brogaard

Af Christian Juhl. Bindslevs Plads 12 Silkeborg, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten

1 måned siden

MILITÆR Den danske regering er i gang med et indkøb at artilleri og raketkastere for over 1,7 milliarder kroner hos det israelske våbengigant Elbit Systems.

Elbit annoncerer med, at deres våben er »testet i virkeligheden« det vil sige på palæstinensere i Gaza og på irakere og afghanere.

Elbit er hovedleverandør af våben til det israelske militær, og Elbits droner er blandt andet blevet brugt under Israels massakrer i Gaza i 2014, hvor 2200 palæstinensere mistede livet heraf 551 børn.

Det er dybt kritisabelt, at den danske regering vil handle våben med dette firma. Regeringen bør finde andre at handle med, hvis den mener, at militæret har behov for flere våben.

Det er ganske overraskende, at SF og RV vil godkende købet af våben hos Elbit?

I 2015, hvor jeg var med til at afsløre, at det danske forsvar var ved at teste våben fra Elbit i Negev-ørkenen, var Enhedslisten, SF og Radikale Venstre enige om at afvise en mulig handel. Hvordan vil de 2 partier i fremtiden med troværdighed kritisere israelernes forbrydelser overfor palæstinenserne?

Flere pensionskasser i Skandinavien har trukket deres investeringer ud af Elbit Systems. Det samme har Danske Bank og Tysklands største bank Deutsche Bank gjort. Også Norges Oliefond har trukket investeringer ud af Elbit Systems. Begrundelser går blandt andet på Elbits involvering i de ulovlige bosættelser og den ulovlige apartheidmur.

Naturligvis skal vi hjælpe ukrainerne efter Ruslands brutale og uacceptable overfald.

Men det betyder vel ikke, at vi skal se bort fra Israels krigsforbrydelser og Elbits rolle heri, når der skal indkøbes våben.

Indlæser debat