Bankoprydderen, der som en jysk terrier bed sig fast

Som ung blev han udlært i en brugsforening i Vestjylland. Efter 16 år i Midtbanks ledelse rejste han til Færøerne for at få økonomien dér på fode igen efter bankkrakket i 1990’erne

Udgivet:17. maj 2022, 16.26

Læsetid:2 minutter

Gennem karrieren som bankdirektør satte Jørn Astrup Hansen sit aftryk på den færøske økonomis genopretning. I morgen, tirsdag, fylder han 80 og er fortsat aktiv som blandt andet klummeskribent og medlem af repræsentantskabet i Velliv. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der var nemlig ingen tradition i hans familie for at gå finansvejen, og selv havde han oprindelig heller ikke selv udtænkt sig en fremtid i spidsen for ikke bare én men flere banker - herunder et job som medlem af direktionen i den daværende Midtbank gennem 16 år frem til slutningen af 1980-erne.

I morgen, tirsdag 17. maj, runder Jørn Astrup Hansen 80 år.

- Som dreng gik jeg ikke og tænkte på, at jeg gerne ville være bankdirektør, når jeg blev stor. Det var et tilfælde, at jeg blev bankmand, siger han.

Den tidligere bankdirektør voksede op på landet tæt ved Esbjerg. Her var hans far formand for en brugsforening og kasserer i mejeriet. Efter folkeskolen blev han selv udlært i en brugsforening. Og det var netop her, han blev inspireret til at tage en uddannelse inden for finansverdenen.

- Jeg var allerede inden for handel og forretningslivet, kan man sige. Jeg ville gerne have en uddannelse. Og så var det forholdsvis naturligt at fortsætte ad den vej, siger han.

Han tog derfor en handelseksamen og fik efterfølgende en kandidat i økonomi.

Fra Herning til Thorshavn

Med omkring 16 år i bagagen hos herningensiske Midtbank drog han i januar 1993 til Færøerne med opgaven om at genetablere den færøske økonomi, der nogle måneder forinden var brudt sammen.

Efter lidt over et årti lykkedes det ham at genoprette bankerne og den færøske økonomi efter landets store bankkrak i 1990’erne.

Blandt andet den periode har givet bankoprydderen beskrivelsen af »en jysk terrier, der bider sig fast, når han møder uretfærdighed«.

Efter Færøerne blev Jørn Astrup Hansen bestyrelsesformand i EBH Bank, der som den første af en lang række banker blev overtaget af Finansiel Stabilitet A/S, det statsejede bankaktieselskab, der blev oprettet for at sikre finansiel stabilitet i Danmark ved at overtage nødlidende banker.

Men da den færøske bank Eik Banki krakkede i 2010, tog Astrup atter tilbage for på vegne af Finansiel Stabilitet at rekonstruere banken, hvor han først var direktør og siden i bestyrelsen. Han forlod den dog efter en voldsom strid i 2016 om et kæmpefradrag i bankens skattepligtige indtægter på en halv milliard kroner, som Astrup Hansen mente var uberettiget.

Det skal være sjovt

Selv om Astrup Hansen kastede sig ud i en vanskelig opgave på udebane i det færøske, mindede han sig selv om sit motto.

- Jeg havde et motto på Færøerne: Det skal sgu være sjovt at være bankdirektør. Og det holdt jeg fast i. Jeg tabte aldrig humøret på Færøerne. Aldrig, siger han.

I 2005 blev Jørn Astrup Hansen udnævnt til ridder af Dannebrogordenen for sin indsats på Færøerne.

- Jeg går normalt ikke rundt og er stolt af noget som helst. Men det er jeg en smule stolt af, siger han.

I dag bor Jørn Astrup Hansen i København og er fortsat aktiv som medlem af repræsentantskabet i foreningen Velliv og skriver månedlige klummer for Jyllands-Posten.

Han fortæller, at han ikke er så travl, som han tidligere har været, hvilket giver ham mere tid sammen med konen Gunhild og familien. /ritzau/-SEJER