Bedre uddannelser og flere muligheder

Udgivet:26. september 2022, 11.32

Læsetid:1 minut

Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Steen Brogaard

Af Kristian Pihl Lorentzen folketingsmedlem for Venstre

UDDANNELSE Venstre har nu lanceret et udspil, hvor vi foreslår at investere 1,2 milliarder kroner årligt i bedre uddannelser. Der skal skabes en bedre sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked, og en række uddannelser skal gøres mere attraktive.

Det skal der, fordi Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling, til at skabe vækst og til at opretholde vores høje velfærdsniveau.

Der er alvorlige problemer med frafaldet og undervisningskvaliteten hos en række uddannelser. Desuden er mange vigtige uddannelser ikke attraktive for vores unge. 4500 færre færdiggør en erhvervsuddannelse i dag end i 2018. Og hele 47 procent dropper ud af en erhvervsuddannelse.

Vi får i årene frem hårdt brug for flere veluddannede unge, der kan bidrage til fremtidens grønne vækst og produktion. Og der er brug for langt flere håndværkere.

Det kalder på politisk handling. Derfor vil Venstre konkret investere 1,2 milliarder kroner årligt i bedre uddannelse. Herunder en tiltrængt styrkelse af erhvervsuddannelserne.

Også pædagoguddannelserne skal have et løft. Selvom de alvorlige problemer har være velkendte i længere tid og blandt andet fagbevægelsen har appelleret til handling, så er det nylig her i valgkampen at S-regeringen er begyndt at røre på sig. Tankevækkende, men sløvt.

Finansiering af Venstres udspil findes ved en ansvarlig justering af verdens mest gavmilde SU-system.

Konkret foreslår vi at afskaffe det ekstra SU-år, man i dag kan få. Det betyder, at man som udgangspunkt kan få for eksempel fem års SU til en uddannelse, der varer i fem år. Ret og rimeligt.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere