Et åbent brev til Venstre og Socialdemokratiet fra en frustreret studerende

Udgivet:05. oktober 2022, 09.37

Læsetid:2 minutter

Emma Thorup Jacobsen. Foto: PR-foto

Af Emma Thorup Jacobsen. Bøge Allé 15 Ikast, folketingskandidat for SF og journaliststuderende

UDDANNELSE Kære Venstre og Socialdemokratiet.

Jeg skriver det her læserbrev, fordi jeg i den seneste tid ikke har kunnet undgå at blive mere og mere frustreret. Som studerende på en videregående uddannelse har jeg svært ved at se jeres seneste udspil på uddannelsesområdet som andet end en spareøvelser. Vi bryster os af, at Danmark er et videnssamfund med gode uddannelser. Det skal vi blive ved med at være! Derfor ærgrer det mig, at Venstre vil skære i SU’en, og at Socialdemokratiet ønsker, at halvdelen af landets toårige kandidatuddannelser skal skæres ned til blot ét år.

For at tage Venstres udspil først, så har I meldt ud, at I ønsker at fjerne det sjette SU-år. Det, mener jeg, er et forslag, der i høj grad vil kunne skade mangfoldigheden på de danske kandidatuddannelser. Noget af det jeg sætter stor pris på ved Danmark, er netop vores uddannelsessystem. Et system hvor uddannelse er tilgængeligt for alle, og det er blandt andet netop på grund af SU’en. SU’en er i høj grad med til at nedbryde negativ social arv og sikre, at kandidatuddannelserne ikke kun er for dem, der har overskud til at arbejde mange timer i et studiejob, eller dem som har forældre, der har råd til at hjælpe økonomisk. Det skal være muligt at tage en kandidatuddannelse uanset ens opvækst og hvilken uddannelse og indkomst, ens forældre har.

I Socialdemokratiet foreslår I, at halvdelen af kandidatuddannelserne skal barberes ned fra to år til ét år. Jeg har virkelig svært ved at se, hvordan vi som studerende skal kunne lære de samme ting, der i dag bliver brugt to år på, på ét år uden at give køb på kvaliteten. Lad mig tage min egen uddannelse som eksempel. Jeg læser selv en toårig kandidat i journalistik. I løbet af disse to år skal vi have praktiske journalistiske fag, hvor vi lærer at interviewe og skrive godt, teoretiske fag hvor vi lærer om mediernes samfundsmæssige rolle og ansvar, i praktik, og skrive speciale. Jeg har ærlig talt svært ved at få øje på, hvad der skal skæres fra. Skal vi undlade at komme i praktik og prøve vores færdigheder af i virkeligheden? Skal vi blive journalister, der skriver godt, men ikke har forståelse for mediejura, etik og den samfundsmæssige virkelighed? Eller skal vi blive journalister, der ved en masse om disse emner, men til gengæld skriver dårlige artikler?

Der skal sikres god og grundig undervisning på kandidatuddannelserne, og de studerende skal klædes på til at komme ud og møde verden, men det gør man ikke ved at skære et helt år af studiet - tværtimod!

Så kære Venstre og kære Socialdemokrati. Kom nu til fornuft og lad være med at spare på uddannelsesområdet. Lad os hellere sammen investere i kvalitet, trivsel og faglighed på alle landets uddannelser, lige fra erhvervsuddannelserne til kandidatuddannelserne på universitetet.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere