Kæmpemøller kan flytte familie og minkfarm

Bliver kæmpemøller ved Abildå en realitet kan lokal minkavler blive tvunget til at flytte udenlands

Udgivet:19. maj 2012, 16.15

Læsetid:3 minutter

Flemming Hansen. Kaj Bank Olesen frygter at hans mink vil blive for generet af kæmpemøllerne.

Jonas Møller Jensen
Redaktionssekretær| jmj@herningfolkeblad.dk

Når politikerne i Herning sætter sig ned i byrådssalen for at træffe den endelige afgørelse om, hvorvidt de vil sige ja til den lokalplan, som gør det muligt at der bliver opført fire store vindmøller på Tiphedevej nær Abildå, tager de samtidig en beslutning, som kan få alvorlige konsekvenser for familien Olesen.

De bor nemlig som de nærmeste naboer til møllerne, og selv om de medgiver, at kommunen lever op til alle lovkrav, så er det en udsigt de ikke er begejstrede for, da de er nervøse for, hvilken indvirkning møllerne vil få på deres dagligdag.

Utrygge

- Man ved ikke, hvad de langsigtede konsekvenser bliver, for det er først nu, de begynder at bygge de her kæmpemøller, så vi har tænkt meget over, hvor syge vi mon kan blive, siger Ulla Stilou Olesen, der bor på Tiphedevej 10 med manden Kaj Bank Olesen.

- Der bliver 550 meter fra vores stuehus til møllerne, og det synes vi er for tæt på. De store møller støjer mere end de små, og man ved ikke, hvad der sker, når de kommer så tæt på. De udsender mere lavfrekvent støj, som kan give søvnløshed, tinnitus, kvalme og mange andre gener, siger Kaj Bank Olesen.

Støj påvirker mink

Familiens helbred er dog ikke det eneste der bekymrer, for Kaj Bank Olesen driver en minkfarm med 3200 tæver, som, hvis hovedforslaget om møller gennemføres, vil komme til at ligge blot 386 meter fra møllerne.

I VVM-redegørelsen, der ligger til grund for lokalplanen, står der, at »der er imidlertid intet, der tyder på, at minkene vil blive påvirket af vindmøllerne«. Men den betragtning er familien Olesen lodret uenig i.

- De siger at minkene sagtens kan tåle støjen, men det er ved de små møller. Vi ved alle, at pludselig støj påvirker mink, og mink hører fantastisk godt. Der er overhovedet ikke tænkt på dyrevelfærden, siger Kaj Bank Olesen, som også mener at skygger fra møllerne kan genere minkene.

Over grænsen

Beslutter politikerne at sige ja til møllerne, så kan det i yderste konsekvens få den betydning, at familien Olesen må lukke eller flytte minkfarmen.

- Så kan jeg blive nødsaget til at gøre det samme som andre pelsdyravlere, og flytte produktionen over grænsen. Jeg synes jo mine skattekroner skal ligge herhjemme, men hvis man skal sætte liv og helbred på spil, det vil jeg ikke udsætte mig selv for. Det synes jeg ikke man kan byde folk. Det går en psykisk på, at man ikke ved, hvad der skal ske, og vi går bare og venter på dommen, siger Kaj Bank Olesen.

Mere interessant læsning

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere