Coronavirus: Danmark lukker ned

Offentligt ansatte sendes hjem, uddannelses-institutioner og kulturtilbud lukkes og forsamlinger med mere end 100 mennesker forbydes i kampen mod coronavirus

11. marts 2020, 20.57

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

HERNING Statsminister Mette Frederiksen (S) holder onsdag aften pressemøde i anledning af den aktuelle corona-epedimi. 514 personer er smittet med coronavirus i Danmark, oplyser statsministeren på pressemødet.

Her oplyses også en række vidtrækkende konsekvenser, der reelt betyder, at Danmark lukker ned.

- Det, jeg vil sige i aften, kommer til at få store konsekvenser for alle danskere, der vil komme svære situationer for alle borgere, og der bliver brug for, at vi hjælper hinanden, siger hun på et pressemøde.

Alle offentlige uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker fra fredag og to uger frem for at mindske spredningen af coronavirus, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu og foreløbig to uger fra fredag, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er myndighedernes anbefaling, at vi lukke al unødig aktivitet ned i en periode, siger hun.

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra fredag. Alle hjemsendte vil få løn i den offentlige sektor, siger statsministeren.

Lukning af skoler

Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu og foreløbig to uger fra fredag.

Offentlige folkeskoler og daginstitutioner lukker mandag.

Lukningen her gælder foreløbigt to uger frem fra mandag.

- Jeg vil opfordre alle familier, der allerede fra i morgen har mulighed for det at holde deres børn hjemme, siger Mette Frederiksen.

Situationen er svær, så det betyder, at der i nogle tilfælde kan blive behov for at finde løsninger for de enkelte, lyder det fra statsministeren.

Hun understreger, at det er vigtigt, at borgerne ikke går i panik.

- Vi skal kunne købe varer i butikkerne, der skal produceres, transporteres, og der skal sælges.

- Der er ingen grund til at hamstre rugbrød eller toiletpapir, siger hun.

Yderligere tiltag går på, at alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud med videre lukker nu. Det gælder foreløbig også to uger fra fredag.

Desuden arbejdes der på at udstede et forbud mod, at arrangører, forlystelser og restaurationsvirksomheder med videre samler flere end 100 personer indendørs.

- Vi skal undgå, at for mange danskere bliver smittet på en gang. Det går allerede hurtigt herhjemme. Det går for hurtigt. Derfor intensiverer myndighederne indsatsen, siger statsministeren.

I fredags blev der sat en grænse på maksimalt 1000 personer. Og det var alene en opfordring fra regeringen, at sådanne store arrangementer blev udskudt eller helt aflyst, men en lov bliver efter planen hastet igennem i denne uge.

- Vi har ikke hjemmel til at forbyde det ved lovgivning i dag, men vi kommer til at bede Folketinget håndtere hastelovgivning i morgen, siger Mette Frederiksen.

Det ventes indført fra mandag.

Rigspolitichef Thorkild Fogde understreger på pressemødet, at alle har et fælles ansvar om at arbejde mod at inddæmme smitten.

- Det handler om at tage denne situation alvorligt, men også om at tage det roligt. Myndighederne arbejder tæt sammen på tværs af alle sektorer.

- Vi har et fælles ansvar overfor de svækkede og sårbare, det gælder også selvom vi ikke selv tilhører den gruppe, siger rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet i Statsministeriet onsdag aften.

Fraråder rejser

Høje smittetal med coronavirus gør desuden, at danske myndigheder fraråder borgerne at rejse til en række lande, specielt til skisportssteder som for eksempel Østrig og Italien.

Meldingen kommer ved et pressemøde onsdag aften, hvor myndigheder og statsministeren giver en status på situationen med coronavirus i Danmark.

- Når vi gør det her, er det ud fra et forsigtighedsprincip, det har vi sagt længe, siger Erik Brøgger, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at tilpasse vores rejsevejledninger. Der er i altid risiko ved at rejse, men i øjeblikket kan vi bringe smitte med hjem, siger han.

Der er desuden skærpede restriktioner til dele af Tyskland og Frankrig, fortæller han.

De fleste af de coronasmittede i Danmark kan spores tilbage til udlandet.

Men vi er nu nået det stadie, hvor der også kommer smitte mellem personer herhjemme. Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) ved pressemødet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltager også ved pressemødet. Han oplyser, at to af de 514 smittede er indlagt i kritisk tilstand. I alt ti er i øjeblikket indlagt med virusset.