Læserklubben besøger kvindernes ø, Sprogø

Vi tager en dramatisk bid af Danmarkshistorien i både Nyborg og på Sprogø mandag 18. maj

29. februar 2020, 06.27

Sprogø, midt mellem Fyn og Sjælland emmer af dramatiske historier og mystik.

Valdemar den Store, kongebyen, høj- og lavbroen, utilpassede kvinder og meget andet hører vi mere om på dagsturen til Nyborg og Sprogø mandag 18. maj.

Med Ans Bussen kører vi fra Silkeborg, Ikast og Herning mellem klokken 08 og 09. Morgenkaffe og brød serveres, inden vi kører ud af Herning. Kursen er sat mod Fyn, nærmere bestemt Nyborg. Her mødes vi med vores lokalguide og spiser en frokostsandwich, inden vi tager på sightseeing til fods i kongebyens gamle midte.

Demokratiets vugge

Nyborg er proppet med gammel danmarkshistorie. Her blev spiren til vores demokrati lagt, så det bliver en ret spændende og informativ byvandring, vi kommer ud på. Vi bliver i historien, når vi sammen med guiden fortsætter til Sprogø. Den lidt mystiske ø mellem Fyn og Sjælland, der har tilknyttet mange myter, men som man ikke bare kan køre ind og udforske.

Naturen her er ret speciel, og ligeledes er de mange fortællinger, der hører til borgen og kvindehjemmet.

»De indsatte«

Et trist, men særligt kapitel i åndssvageforsorgens historie slutter på Sprogø 1. april 1961, hvor forstanderinden for sidste gang tager postbåden fra Korsør med sine pakkenelliker. Bag sig ligger et tomt kvindehjem, som gennem flere år skabte skræk og rædsel blandt mange unge piger. Hjemmet var formelt hverken et fængsel eller et hospital, men beboerne - ofte kaldet »de indsatte« - var der på ubestemt tid, og blev betragtet som værende syge, letfærdige og løsagtige.

Det var forstanderinden og overlægen, der havde den suveræne magt over anbringelse, udslusning, straf og belønning.

Forstanderinden var forbilledet for, hvordan pigerne skulle opføre sig for at bevise, at de var skikkede til prøveløsladelse.

Hvis du har set filmatiseringen af Jussi Adlers »Journal 64«, så får du med garanti skræmmende billeder på nethinden, når du tænker på kvindehjemmet.

Eftermiddagskaffe og kage spiser vi ved bussen, og sidst på eftermiddagen kører vi tilbage mod Fyn og Jylland.

Aftensmaden venter

I Kolding gør vi holdt ved Scandic Hotel, hvor vi har reserveret herlig aftensmad bestående af glaseret skinke med flødekartofter, grøntsager og skysauce samt panna cotta med frugt.

Turen er ikke velegnet for gangbesværede, mens almindeligt gående og almindeligt gangtempo vil være nok til at kunne gennemføre hele den planlagte tur. Vi er retur i hjembyerne mellem klokken 20.45 og 21.45.

Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 825 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Morgenkaffe med brød

Frokostsandwich

Byvandring med lokalguide i Nyborg

Byvandring med lokalguide på Sprogø

Eftermiddagskaffe med kage

To retters middag på Scandic

Tilmelding til Læserklubben.

I selskab med en lokalguide tager vi en byvandring i den gamle kongeby Nyborg.